2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Dél-Koreában járt Donald Trump

Hír TV

2017. november 7., kedd 10:25, frissítve: kedd 17:43

Az Egyesült Államok diplomáciai megoldást keres az észak-koreai válságra, de ha kell, teljes haderejét beveti egy esetleges támadás megállítására – jelentette ki az amerikai elnök ázsiai körútjának második állomásán, Dél-Koreában. Donald Trump amerikai katonákat is felkeresett látogatásán, de biztonsági okokból nem látogatta meg a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetet Panmindzsonban.

Japánból érkezett Dél-Koreába az amerikai elnök különgépe, az Air Force One. Az elnöki párt az oszani katonai légibázison katonai tiszteletadással fogadták. Trump saját elnöki helikopterével egy másik katonai bázisra utazott tovább. 

Az amerikai elnök a két Koreát elválasztó övezetet nem kereste fel, a látogatás túl kockázatos lett volna az észak-koreai atomválság miatt. Trump amerikai katonákkal ebédelt, majd a szöuli Kék Házba, a dél-koreai elnöki rezidenciára utazott tovább.

„Szeretjük Trump elnököt, üdvözöljük hazánkban. Őszintén arra kérjük, hogy kemény üzeneteket küldjön Északra, mert így teremt biztonságot számunkra” – nyilatkozta egy dél-koreai nő.

Az ellentábor szerint keménykedéssel nem kezelhető eredményesen az észak-koreai atomválság.

„Trump folyamatosan háborúról beszél a Koreai-félszigeten, kereskedelmi ügyekben nyomást gyakorol ránk, miközben erőlteti a fegyverexportot. Hát hogyan üdvözölhetnénk egy efféle alakot Dél-Koreában?” – tette fel a kérdést egy férfi.

Donald Trump amerikai elnökként is mint üzletember látja a világot, és úgy kormányozza hazáját, mint egy nagyvállalatot. Az észak-koreai atomválság óriási üzletet jelent az exportra dolgozó amerikai fegyvergyártóknak.

„Ha bármikor bölcs módon többet költenek hadseregükre, az jó dolog. Az önök hadserege nagyon erős, miközben a mi hadseregünk hamarosan olyan erős lesz, mint még soha” – fogalmazott az amerikai elnök.

Trump közölte dél-koreai kollégájával, hogy kész a teljes amerikai haderőt bevetni, ha Észak-Korea támad. De hozzátette, hogy elsősorban diplomáciai megoldásban gondolkodik.

Közben a kínai vezetés önmérsékletre szólította fel Donald Trumpot. A kínai külügyi szóvivő szerint mindkét félnek fel kell hagynia a másik provokálásával. Peking arra a hadgyakorlatra utalt, amelyet Észak-Korea szomszédságában tart az amerikai haditengerészet.

Donald Trump Dél-Koreából Kínába utazik tovább, ahol kemény tárgyalásokra számíthat. Phenjan mellett az amerikai–kínai kereskedelmi mérleg is szóba kerül, amely hatalmas kínai többletet mutat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!