2024. 09. 29. Vasárnap Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Ottó

Következik:

Napi aktuális 04:00

Külföld

Daniel Hagari: Izrael a Hamásszal áll háborúban, nem a civilekkel + videó

Az izraeli hadsereg behatolt a gázai Sífa Kórházba – közölte a hadsereg egyik szóvivője. A hadsereg a tervről nem sokkal korábban tájékoztatta a kórház vezetését. Az épületben ugyanis egyes adatok szerint akár 1500 civil is lehet. A kórház igazgatója arról tájékoztatott, hogy a katonák több osztályon és a kórház pincéiben keresik a Hamász fegyvereseit. A védelmi erők közben teljesen körbezárták Gáza várost.

  • Daniel Hagari: Izrael a Hamásszal áll háborúban, nem a civilekkel + videó

Az izraeli hadsereg behatolt a gázai Sífa Kórházba, ahol a Hamász terroristáit keresik. A behatolás előtt a kórház közelében ellenállásba ütköztek, és tűzpárbajban megöltek öt fegyverest.

Az izraeli katonák már a város belső részein vannak. A védelmi erők tájékoztatása szerint a katonai műveletekben eddig több mint 160 alagútlejáratot fedeztek fel, mintegy 2800 terrorista célpontra támadtak, és a Hamász mintegy ezer fegyveresét, köztük parancsnokokat öltek meg.

A hadsereg szárazföldi hadműveletet hajt végre, hogy legyőzze a Hamászt Gázában és kimentse a túszokat. Izrael a Hamásszal áll háborúban, nem a civilekkel – emelte ki Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője. 

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint bizonyíték van arra, hogy a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád szervezet a Gázai övezet kórházait saját katonai céljaira használja.

A Hamász Egészségügyi Minisztériumának szóvivője ugyanakkor azt nyilatkozta, Izrael hazugságot terjeszt a Sífa Kórházról, ott ugyanis nincsenek fegyveresek. A támadással Izrael csak a civilek testi épségét veszélyezteti.

A Hamász palesztin szervezet legfrissebb összesítése szerint 11 320-ra emelkedett az izraeli erők ostromolta palesztin térségben a halálos áldozatok száma. Közülük több, mint 4600 gyermek.

Közben megérkezett Gázába Egyiptom felől az első üzemanyagszállító tanker. Az energiahordozó elsősorban a kórházak számára létfontosságú, ugyanis ennek hiányában a generátorok nem termelhetnek áramot. António Guterres ENSZ-főtitkár közleményében úgy fogalmazott, a kórházakat és az egészségügyi személyzetet a nemzetközi humanitárius jog kifejezetten védi és ezt minden félnek tiszteletben kell tartania.

Az emberiség nevében a főtitkár azonnali tűzszünetet követel. Hogy részletesebb tájékoztatást adjunk, a Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalától kaptunk Gázával kapcsolatban információkat. Egy kivételével a Gáza város északi részén található kórházak működésképtelenek. Ennek oka az áram, az orvosi cikkek, az oxigén, az élelmiszer és a víz hiánya, valamint a bombázások és harcok – részletezte Stephane Dujarric, az ENSZ szóvivője a helyzetet.

A kórházak és a betegek védelmére szólított fel a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője is, a polgári áldozatok számának növekedése miatt pedig mélységes aggodalmát fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz és Abd el-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A tabella élére ugrottak Szoboszlaiék

A tabella élére ugrottak Szoboszlaiék

A Szoboszlai Dominikkal felálló Liverpool 2-1-re győzött a Wolverhampton Wanderers vendégeként az angol labdarúgó-bajnokság hatodik fordulójának szombat esti mérkőzésén, sikerével pedig átvette a vezetést a tabellán.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!