2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Dániában sem szívesen látottak a török politikusok

2017. március 12., vasárnap 18:16, frissítve: vasárnap 21:25

Vízágyús oszlatásba torkollt Rotterdamban a török–holland diplomáciai viszály. A holland hatóságok a török konzulátus előtti tüntetést oszlatták fel, amit az váltott ki, hogy Hollandia nem engedte be az országba a kampányolni érkező török politikusokat. Hollandia mellé álltak a dánok a diplomáciai csörtében. Dánia miniszterelnöke arra kérte török kollégáját, hogy halassza el a márciusban esedékes koppenhágai látogatását. Lars Lokke Rasmussen ezt a Hollandiát ért szóbeli támadásokkal indokolta.

„Önnek el kell hagynia Hollandiát” – ezzel fogadta a török családügyi minisztert egy rendőr a hollandiai Rotterdamban található török konzulátus közelében. A rendőr anyanyelvén szólt a török miniszterhez, ő egy hollandiai török. Fatma Betül minisztert mindez nem hatotta meg.

„Bemegyek a konzulátus épületébe, az ugyanis a mi országunkhoz tartozik, én pedig miniszter vagyok. A nemzetközi jog erre nem jogosítja fel önöket, ezt nem fogadom el” – válaszolt a miniszter, akinek végül mégiscsak el kellett fogadnia a holland kormány döntését, konvoját ugyanis a német határig kísérték a holland rendőrök.

A kampánygyűlés elmaradása miatt a rotterdami konzulátus épületénél összegyűlt törökök randalírozni kezdtek, még a rendőrökre is rátámadtak. A hatóság vízágyúval oszlatta fel a tömeget. Rotterdam marokkói származású, muszlim vallású polgármestere rendkívüli állapotot hirdetett.

Nem a családügyi miniszter volt az első török politikus, akinek nem engedték meg a holland hatóságok, hogy náluk kampányoljon a török elnöki rendszer bevezetéséről rendezett népszavazás előtt. A külügyminisztert sem engedte be Hollandia.

Törökország az ankarai holland nagykövetség és az isztambuli főkonzulátus bejáratának elzárásával válaszolt. A főkonzulátus épületéről egy tüntető letépte a holland zászlót, helyébe a török zászlót tűzte ki. A török elnök szerint növekszik a rasszizmus Európában. Erdogan egy nagygyűlésen ismét fasisztának nevezte a hollandokat Geert Wilders holland szélsőjobboldali vezetőre is utalva, bár a nevét nem mondta ki.

„Nincs szükség a neve kiejtésére. Van ott egy rasszista. Nézzék csak, Európa a rasszizmusra tér át” – fogalmazott Recep Tayyip Erdogan.

A holland miniszterelnök visszautasította a jelzőket. „Egyes török politikusok nácizmusról és fasizmusról beszélnek Hollandiával kapcsolatban. Ezt az országot, és erre emlékeztetett a rotterdami polgármester is, a nácik bombázták a második világháborúban. Teljesen elfogadhatatlan, hogy így beszéljenek. Természetesen nincs bocsánatkérés, nekik kell bocsánatot kérniük azért, amit tettek” – hangsúlyozta Mark Rutte.

Geert Wilders közben gratulált a holland miniszterelnöknek ahhoz, hogy nem engedélyezték a török kampánygyűléseket. Hollandiában szerdán tartják a parlamenti választásokat, amelyen a legesélyesebb a muszlimok hazatelepítésével és a mecsetek bezárásával kampányoló, radikálisok által vezetett Szabadságpárt. Wilders szerint ennek is köze lehet a török nagygyűlések betiltásához. „Ez egy nagyon jó döntés, amelyet soha nem hoztak volna meg, ha nincs a Szabadságpárt által gyakorolt nyomás, és ha nem közelegnek a választások” – emelte ki Wilders.

A dánok kiálltak a hollandok mellett

A dán miniszterelnök azt javasolta török kollégájának, hogy napolja el közelgő dániai látogatását. Lars Lokke Rasmussen szerint ugyanis a török–dán miniszterelnöki találkozó nem vonatkoztatható el a Hollandiát ért török támadásoktól.

Áprilisban voksolnak a törökök arról az alkotmánymódosításról, amely jelentősen kiszélesítené Recep Tayip Erdogan államfői jogköreit és elnöki rendszert vezetne be, ami uniós vezetők szerint a demokrácia helyett inkább a diktatúrához közelítene.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!