Nemzetközi lapszemle

Csúsznak a brexitegyeztetések

SZP, 2017. szeptember 13., szerda 07:44, frissítve: szerda 09:09
Csúszik a brexittárgyalások negyedik fordulója. Bírósághoz fordul Oroszország. Alkotmányellenesnek nyilvánította az ultraortodox zsidók katonai felmentését az izraeli alkotmánybíróság.

Szeptember 25-én folytatódnak a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások az Európai Unióval – írja a brit Sky News honlapja. A következő, negyedik fordulót az eredeti tervek szerint jövő hétfőn tartották volna. A miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint a két fél egyetértésre jutott abban, hogy ha több időt fordítanak konzultációkra, az a tárgyalóküldöttségeknek kellő rugalmasságot biztosít ahhoz, hogy a szeptemberi fordulón haladást lehessen elérni. David Davis brexitminiszter múlt heti parlamenti beszámolója szerint jelentősek a nézetkülönbségek London és Brüsszel között abban a kérdésben például, hogy Nagy-Britanniának milyen további fizetési kötelezettségei lesznek EU-tagsága megszűnése után.

Moszkva nem kívánja elmélyíteni az Oroszországba akkreditált amerikai diplomaták ügyében kialakult ellentéteket, nem akarja tovább csökkenteni létszámukat – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az orosz Szputnyik News írása szerint. Júliusban Oroszország bejelentette, hogy 755 amerikai diplomatát utasít ki az országból a Moszkva elleni újabb szankciókra válaszul. Szeptembertől Moszkva kezdeményezésére az amerikai fél 455-re csökkentette diplomáciai és szolgálati személyzetét Oroszországban. Pontosan ennyi orosz dolgozik az egyesült államokbeli orosz külképviseleteken, közülük 300-an a nagykövetségen és a konzulátusokon, 155-en pedig Oroszország ENSZ-képviseletén. Rjabkov kedden kijelentette: nem látja a diplomáciai létesítmények visszaadásával kapcsolatos kérdés rendezésének lehetőségeit. Majd hozzátette: a bírósághoz fordulnak, mint ahogyan korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök ezt már bejelentette.

Az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság elutasította az ultraortodoxok katonai felmentését szabályozó, két évvel ezelőtt megszavazott törvénykiegészítést – írja a Jerusalem Post. A kérdésben a legfelsőbb bírói grémium kilenc tagja ítélkezett, és nyolcan közülük úgy döntöttek, hogy az ultraortodox pártok koalícióba lépésekor elhatározott törvénymódosítás alkotmányellenes, aránytalan és károsítja az egyenlőséget. Az ultraortodox pártok közleményükben elutasították a legfelsőbb bíróság döntését. „Az elidegenedett legfelsőbb bíróság gyűlöli a tóratudósokat. Ami sok, az sok!” – hangoztatták.

hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés