2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Csoportos kitoloncolás kezdődött a németeknél

2016. december 15., csütörtök 11:48

Csoportosan toloncolják vissza a migránsokat Németországból Afganisztánba, az első repülőjárat egy 50 fős csoporttal már vissza is érkezett Kabulba. A következő különjárat januárban indul.

Menekültpárti tüntetők töltötték meg a frankfurti reptér váróját, a csoportos kitoloncolások ellen tiltakoztak. A német kormány szerdán indította az első deportáló különjáratot Kabulba – olyan afgánokkal, akiknek a menedékkérelmét elutasították. Erről októberben egyezett meg a német és az afgán kormány.

„Ez a kitoloncolás felelőtlen lépés. Afganisztán nem biztonságos. Egyáltalán nem világos, mi fog történni ezekkel az emberekkel, amint földet értek Kabulban” – hangsúlyozta a Pro Asyl menekültsegítő szervezet elnöke, Günter Burkhardt.

Az első, csaknem 50 fős csoport megérkezett szülőhazájába. Volt, aki üres kézzel érkezett vissza Afganisztánba, mert a kitoloncolás annyira gyors volt, hogy a holmiját sem tudta összepakolni.

„Kora reggel volt, még aludtam, amikor négy rendőr bejött az otthonomba és letartóztatott. Börtönbe vittek, utána pedig a frankfurti reptérre, nem hagyták, hogy telefonáljak, és visszaküldtek Afganisztánba. Még a ruháimat, a mobilomat és a laptopomat sem tudtam elhozni, mindent ott kellett hagynom” – mondta az egyik kitoloncolt afgán menedékkérő.

Egy másik afgán menedékkérő 7 évig élt Németországban, azt mondja: már nem tudja, mihez kezdjen.

„Azzal, hogy Európába mentem, mindent elveszítettem. Mindenki szereti a hazáját, én is, de mit tudnék itt csinálni? Csatlakozzak a tálibokhoz vagy az Iszlám Államhoz?” – így Mati Ullah afgán menedékkérő.

Angela Merkel kancellár a múlt héten hirdetett az eddiginél szigorúbb menekültpolitikát, a berlini kormány pedig azon dolgozik, hogy kevesebb jogi akadálya legyen a kitoloncolásoknak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!