2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Csökkentik az olajtermelést, emelik az árakat

2016. szeptember 29., csütörtök 11:37, frissítve: csütörtök 11:59

Megállapodtak a kőolajtermelés korlátozásáról a nagy kitermelő országok.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete ugyanis az algériai Nemzetközi Energia Fórumon úgy döntött: napi mintegy 700 ezer hordóval csökkenti az olajtermelést novembertől a jelenlegi, 33,2 milliós szintről. A hír hatására az olajárak több mint öt százalékkal emelkedtek.

„A célunk a napi 32,5-33 millió hordós termelés. Megegyeztünk abban is, hogy egy bizottság november 30-ig megvizsgálja majd azt a rendszert, amely szabályozza, hogy az egyes tagországok mennyivel csökkentik a termelést. Ezt jövő héten, Bécsben mutatjuk majd be” – Mohammed Bin Saleh Al-Sada, katari energiaügyi miniszter, az OPEC-konferencia elnöke.

A tagállamoknak azután sikerült megegyezniük, hogy Szaúd-Arábia az alacsony olajárak miatt enyhített legnagyobb vetélytársával, Iránnal szembeni álláspontján. A megállapodás jelentőségét mutatja, hogy a kitermelés közös korlátozására utoljára 2008-ban volt példa.

A bécsi ülésen az OPEC-hez nem tartozó országokat, például Oroszországot is felkérik majd, hogy csatlakozzon a termeléscsökkentéshez.

„Azzal is megbíztuk a bizottságot, hogy egyeztessen a kulcsfontosságú, nem OPEC-tag országokkal egy közös ülésről és megállapodásról, hogy a termelés visszafogásának folyamatát felgyorsítsuk” – tette hozzá Mohammed Bin Saleh Al-Sada.

Bár a megállapodás csak novembertől lép hatályba, hatására már most több mint 5 százalékkal, hordónként 48 dollár fölé ugrottak az olajárak a világpiacon. Igaz, két évvel ezelőtt még több mint 110 dollárt kellett adni egy hordó olajért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!