2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magyarokat is fenyeget az Irma hurrikán

2017. szeptember 11., hétfő 06:58, frissítve: hétfő 12:14

A Külgazdasági és Külügyminisztérium segít a magyar állampolgároknak elhagyni az Irma hurrikán által sújtott egyik karibi szigetet – jelentette be sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter. A politikus azt mondta: a mentésüket már szervezi a minisztérium. A Floridában pusztító hurrikán erőssége csökkent, de még mindig életveszélyes.

Florida déli és középső vidékein hat és fél millió ember evakuálását rendelték el. A többség követte a hatóságok útmutatását, csak nagyon kevesen maradtak otthon.

Volt, aki telefonjával szelfit készített, más az amerikai zászlóval fényképezkedett, mielőtt lecsapott volna a hurrikán.

„Felkészültünk, a szüleim házát már tegnap bedeszkáztam. Itt most Amerikát ünnepeljük, büszkék vagyunk arra, hogy amerikaiak vagyunk” – mondta egy tampai férfi.

A hurrikán könnyedén elbánt egy óriásdaruval is Miamiban. Az Irma veszített erejéből, de így is óránkénti 175 kilométeres széllökésekkel söpört végig a félszigeten. Pálmafákat csavart ki, és a tengerparton 4-5 méteresre korbácsolta a hullámokat. Komoly károk keletkeztek a miami repülőtér berendezéseiben is.

Az amerikai elnök a hétvégi rezidenciájáról az elnöki helikopterrel tért vissza a Fehér Házba. „A rossz hír az, hogy ez egy hatalmas szörnyeteg, de szerintem a mentést jól megszerveztük” – fogalmazott Donald Trump feleségével az oldalán a Fehér Ház gyepén, hozzátéve, hogy hamarosan a katasztrófa sújtotta térségbe indul.

Az Irma a karibi szigetvilágban is hatalmas pusztítást végzett. A holland uralkodó Curacao szigetére érkezett a károk szemrevételezésére. „Elsőként is azt szeretném megtudni, hogy mi történt és hogy mit kell tenni a mentési munkálatok megszervezése érdekében. A sérültekkel is találkozni kívánok” - közölte Vilmos Sándor Curacao repülőterén. Mark Rutte miniszterelnök közlése szerint a részben ugyancsak Hollandiához tartozó Szent Márton-szigeten a házak hetven százaléka megsérült vagy megsemmisült. A fosztogatások megakadályozására 550 főre növelik a katonák létszámát a szigeten.

Magyarok is veszélyben

A külgazdasági és külügyminiszter információja szerint a Szent Márton-szigeten kilenc magyar állampolgár tartózkodik. „Jelenleg egy amerikai hajózási vállalattal is kapcsolatban állunk, amelynek egy hajója a hírek szerint ki tudott kötni a szigeten, valamint utasítást adtam repülőgép bérlésre is, ami a térségben nem egyszerű” – ismertette Szijjártó Péter.

A magyar állampolgárokkal folyamatos kapcsolatban áll a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!