2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Csatatér: petárdákkal és kövekkel támadtak a csendőrökre Bukarestben

,

2017. február 2., csütörtök 08:15, frissítve: vasárnap 13:40

A román elnök engedett a nyomásnak, és az alkotmánybírósághoz küldte azt a rendeletet, amely enyhítene a hatalommal való visszaélés néhány formáján. Bukarestben szerda este 150 ezren tüntettek a kormány ellen, később a tömegből kivált egy-kétszáz fociultra, akik megdobálták a rendőröket, mire a hatóságok könnygázzal válaszoltak.

Csatatér a román főváros központjában. Körülbelül százötvenezer tüntető követelte a kormány lemondását, de a tüntetés csak néhány órán keresztül volt békés. Estére megérkezett néhány száz focihuligán, akik petárdákkal és kövekkel támadtak a csendőrökre. A román hírszerzés egyébként előre figyelmeztetett a provokációra. A rendőrök válasza könnygáz volt, négyen megsérültek és több tucat embert őrizetbe vettek.

„Azért tüntetünk, hogy megvédjük az országunkat a bűnözőkkel szemben, akik megpróbálják szétverni a jog uralmát. A saját jogainkat és érdekeinket akarjuk megvédeni, nem pedig az ő homályos érdekeiket” – mondta el az egyik tüntető, Nicolae Stancu.

A tiltakozások azután kezdődtek, hogy a kormány rendeletben enyhített a büntető törvénykönyvön, amivel a politikusi korrupciót tennék könnyebbé. Ezentúl csak az átszámítva 14 millió forintnál nagyobb kárt okozó hivatali visszaélések miatt indulna eljárás, a kiszabható legnagyobb büntetés pedig hét helyett három év lenne. Hanyag kezelés miatt nem is indulna eljárás a kormány tervei szerint. A tüntetés másnapján az államfő is a tüntetők oldalára állt és az alkotmánybíróság normakontrollját kérte.

„A kormány rendeletét megtámadtam az alkotmánybíróságon. Az elnöki hivatal jogi tanácsadóinak a véleménye alapján is kijelenthetem, hogy a hatalmi ágak egyértelműbb elkülönítésére van szükség a kormány, a törvényhozás és a bíróságok függetlensége esetében – mondta Klaus Johannis román elnök.

A kormány elleni tiltakozásként lemondott a kereskedelmi miniszter. Brüsszelben pedig az Európai Bizottság alelnöke beszélt a korrupció elleni küzdelem szükségességéről.

„Aggasztó, amit az elmúlt napokban láttunk. A korrupció elleni küzdelmet érintő sürgősségi rendeletet és jogszabály-tervezetet nem lehet máshogy értelmezni, mint egy visszalépés az elmúlt évtizedben elért fejlődésben” – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke.

A baloldali kormány, amelynek egyébként az RMDSZ is tagja, január elején vette át az ország irányítását, miután a baloldal decemberben fölényesen nyerte a választásokat. Az ellenzék bizalmatlansági indítványt nyújtott be a parlamentben, amiről várhatóan jövő héten szavaznak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!