2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Csalódottak a turisták, zárva voltak a műemlékek

2017. február 20., hétfő 20:51

Egynapos sztrájkba kezdtek a görög műemlékek őrei. Az Akropolisz is zárva tartott a munkabeszüntetés miatt. Az őrök szakszervezete fizetésemelést és létszámbővítést követel a kormánytól, az athéni vezetésnek viszont spórolnia kell, hogy teljesítse a nemzetközi hitelezők elvárásait.

Csalódott turistákat lehetett látni az Akropolisz kapujában. Egész Görögországban zárva tartottak egy napig a műemlékek, miután az őrök sztrájkba kezdtek. Szakszervezetük fizetésemelést és létszámbővítést követel a kormánytól.

„Sokat kellett spórolnunk, hogy eljussunk ide, csak egy napunk van, szóval nagyon kiábrándultak vagyunk” - panaszkodott egy amerikai turista, Alexis Meisels.

A Nemzetközi Valutaalap csak akkor hajlandó tovább hitelezni Görögországot, ha az euróövezet ismét elengedi a görög adósság egy részét. Enélkül az IMF szerint megismétlődhet a válság, és tovább szegényedhet az ország. A görögök negyede munkanélküli, minden harmadik gyerek nyomorban vagy szegénységben él.

„Olyan hétköznapi dolgok okoznak gondot, amelyek korábban nem. Például sokan rendkívül nehezen tudják befizetni az energia- vagy telefonszámlát” – mondta el Andreasz Pottakisz ombudsman.

Görögországnak júliusban kellene törleszteni tartozásának egy részét, amire csak akkor lesz pénze, ha a hitelezők addig jóváhagyják az újabb megszorításokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!