2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Csaknem 35 ezer menekült tart a határ felé

2016. február 6., szombat 15:46, frissítve: szombat 17:02

Egy nap alatt csaknem megduplázódott a Törökország felé tartó szíriai menekültek száma Aleppó bombázását követően. Hivatalos török információk szerint csaknem 35 ezer menekült halad a határ felé. Az észak-szíriai várost a szír kormányerőket támogató orosz hadsereg támadja. Moszkva szerint csak a felkelők állásait bombázzák.

Több ezer migráns várakozik az egyik észak-görögországi benzinkút parkolójában. A menekülteknek alig maradt pénzük és élelmiszerük, és a szabad ég alatt alszanak. A macedón határig 14 kilométert kell még megtenniük. „Két napja érkeztünk ide, egy buszon alszunk, most azon gondolkodunk, hogy gyalog nekivágunk, és megnézzük, hogy át tudunk e menni a határon sétálva” – mondta az egyik szíriai menekült.

A pihenőhelyen 80 busznyi menekült várakozik. „Az embereknél fogytán van a pénz, mert élelmiszert vesznek, csak kekszet eszünk, mert az élelem drága nekünk. Azért jöttünk ide, mert menekültek vagyunk, mert semmi másunk nincs. A szervezetektől kérünk élelmiszert és vizet, de eddig azt mondták: most nincs semmijük. Várni kell” – tett hozzá.

A macedón hatóságok csak kis csoportokban engedik be a migránsokat. Rövid ellenőrzés után buszokra vagy vonatokra teszik őket, és elindítják Szerbia felé.

A déli határok védtelenségét hangoztatta Szijjártó Péter az amszterdami külügyi találkozón. Szerinte az unió hónapok óta terméketlen vitát folytat migrációs kérdésben. „Ha Görögország nem áll készen, vagy nem képes a schengeni övezetet megvédeni, és nem fogad el semmiféle segítséget az Európai Uniótól, akkor egy másik védelmi vonalra lesz szükségünk, ami természetesen Macedónia és Bulgária” – közölte a magyar külügyi és külgazdasági miniszter.

Az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az összefogást sürgette az uniós tagállamok,  Törökország és Macedónia részvételével. „Együtt kell fellépnünk. A migráció és menekülthullám kezelése összefoghat minket sokkal inkább, mint amennyire megoszthat, és ma ebbe az irányba kell elmozdulnunk az országokkal, akik hasonló kihívásokkal néznek szembe, mint azok, akik az unió tagjai” – jegyezte meg Federica Mogherini.

Berlinben Angela Merkel az unió belső határainak hatékonyabb védelmére szólított fel. Egy múlt heti közvélemény-kutatás szerint a németek 80 százaléka úgy látja: a német kormány képtelen kezelni a migránsválságot. „Ha nem védelmezzük a belső határainkat, akkor az összes belső piacon a szabad mozgás, ami a gazdagságunk forrása, veszélybe kerül. Ezt meg kell előzzük. És azt hiszem, ebben minden uniós tagállam egyetért” – fogalmazott Merkel.

Drezdában  ismét emberek ezrei tüntettek az utcákon az idegenellenes Pegida felhívására a bevándorlók ellen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!