2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Csak a CEU a rossz amerikai iskola?

2017. július 18., kedd 10:23, frissítve: kedd 10:45

Az amerikai oktatási miniszter levele felülírja a magyar jogszabályokat, legalábbis erre lehet következtetni Szijjártó Péter kijelentéséből.

A külgazdasági és külügyminisztert a Hír TV kérdezte, hogy miért Maryland állammal írt alá megállapodást a McDaniel College budapesti iskolájának további működéséről, amikor a felsőoktatási törvény kifejezetten a szövetségi kormánnyal történt megegyezésről beszél.

Szijjártó Péter szerint az amerikai levél birtokában az eljárás jogilag megtámadhatatlan, így aztán a Közép-európai Egyetem működéséhez sem kell a központi amerikai adminisztráció hozzájárulása.

A felsőoktatási törvény módosítása kapcsán egyébként kötelezettségszegési eljárás folyik Magyarországgal szemben.

„Maryland állammal, Maryland állam oktatási miniszterével jegyeztük a kétoldalú megállapodást. Ennek az az oka, hogy az amerikai szövetségi kormányzat azt közölte hivatalosan, az oktatási miniszter írt levelet a mi oktatási miniszterünknek, szóval azt közölték hivatalosan, hogy a részükről nem a szövetségi szint, hanem az állami szint az, amely eljárhat. Ilyen módon mi ezt felhatalmazásnak értelmezzük nemzetközi jogi szempontból az amerikai szövetségi szint részéről, amerikai tagállami, illetve állami szintnek” – közölte Szijjártó Péter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!