2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Carson kiszáll? Még nem hivatalos a bejelentés

2016. március 2., szerda 10:35, frissítve: szerda 21:33

Várhatóan kiszáll az amerikai republikánus versenyből Ben Carson. A politikus eddig is utolsó volt a népszerűségi listán, 5-7 százaléknyi támogatóval. Most úgy fogalmazott: nem látja a politikai folytatás lehetőségét, de hivatalosan még nem jelentette be a kampány végét. Felmérések szerint Donald Trump csak akkor nem nyer a republikánusoknál, ha a többi induló mind visszalép egy Trump-ellenes jelölt javára.

A republikánus meglepetésember ünnepli magát Texasban. A mexikói származású Ted Cruz 3 államban is nyerni tudott a szuperkedden, ahol előzőleg Donald Trumpot tartották esélyesnek.

Amíg a republikánus tábor megosztott, addig Donald Trump esélyei a legnagyobbat. Márpedig az ő jelölése katasztrófa lenne a republikánusoknak és a konzervatívoknak. Olyan kampány kell, amivel legyőzhetjük Trumpot - szónokolt Cruz.

A másik mérsékelt republikánus, Marco Rubio is nyert egy államban, így a szuperkedden Trumpnak csak 7 győzelem jutott, legyőzni viszont csak akkor lehet, ha mind az 5 republikánus jelölt visszalép egy közös, trump-ellenes jelölt javára.

Az ingatlanos milliárdos előnye így egyáltalán nem behozhatatlan. Az előválasztások harmada után is kevesebb, mint 100 küldött előnye van, tehát elméletben akár Cruz, akár Rubio is behozhatja.

A demokratáknál nagyobb a különbség a szuperked után. Hillary Clintonnak több, mint kétszer annyi küldöttje van, mint a magát szoicialistának valló Bernie Sandersnek.

A vermonti szenátor most 4 államban győzött, viszont nyerni tudott Coloradóban is, ahol nem előválasztást, hanem kaukuszt tartottak. Ezen csak a párt regisztrált tagjai vehettek részt, akik nem is közvetlenül a jelöltekről döntenek. Sanders közölte: nem fog visszalépni Clinton javára, akármilyen hátrányban van.

Ez tényleg egy szuper kedd volt. A demokrata szavazók minden államban megerősítették, hogy együtt legyőzhetetlenek vagyunk. Gratulálok Bernie Sandersnek, hogy ilyen elszánt kampányt folytat, de hálás vagyok az embereknek, hogy mégis inkább rám szavaznak - kampányolt Clinton.

Az előválasztások szombaton 5 államban folytatódnak. A végső jelöltről júliusban döntenek a pártok, a választás pedig november 8-án lesz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!