2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Ciszjordániai konfliktus: összeül az ENSZ BT

2017. július 23., vasárnap 07:26, frissítve: vasárnap 12:21

Hétfőn összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassa az elmúlt napokban kiújult izraeli–palesztin konfliktust. Jeruzsálemben és Ciszjordániában egy hete tartanak a zavargások, amelyek kiváltó oka az volt, hogy az izraeli rendőrség megszigorította a biztonsági előírásokat az Al-Aksza mecset környékén. Mahmúd Abbász palesztin elnök minden hivatalos kapcsolatot megszakított Izraellel.

Megrengette a ciszjordániai zsidó telepek lakosainak biztonságérzetét a szombat hajnalban végrehajtott terrortámadás. A Hebronhoz közeli Halamis telepen egy késsel felfegyverkezett palesztin belopózott egy házba, ahol két férfit és egy nőt halálra késelt, egy nőt pedig súlyosan megsebesített. A támadót az egyik szomszéd később többször is meglőtte, katonai mentővel szállították kórházba.

Az izraeli hadsereg razziát tartott a faluban, és elhurcolta a támadó testvérét, majd később buldózerekkel lerombolta a házat, amelyben a támadó élt. A késelő apja az izraeliekre hárította a felelősséget fia tettéért. „Fogalmam sincs, mi történt, én ellenzek minden támadást. A fiam fiatal, és a támadásért nem ő, hanem a megszállás a felelős, amely az Al-Aksza mecsetet is érinti” – mondta Abed al-Dzsalil al-Abed.

Miközben Izrael csapaterősítéseket küldött Ciszjordániába, a palesztin elnök, Mahmúd Abbász megszüntetett minden hivatalos kapcsolatot a zsidó állammal. Most egyáltalán nem látni a válságból kivezető utat.

A palesztinok dühét az váltotta ki, hogy Izrael fémdetektoros kapukat állított az Al-Aksza mecsethez vezető úton azt követően, hogy a Mecsetek terénél a múlt héten palesztinok két izraeli rendőrt halálra késeltek. A detektoros kapukat a palesztinok a vallásszabadság megsértésének tartják.

Franciaország, Svédország és Egyiptom kérésére összehívják a ENSZ Biztonsági Tanácsát, amely valószínűleg hétfőn vitatja meg a helyzetet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!