2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Erdogan: Izrael megfizet

2017. július 25., kedd 21:47, frissítve: kedd 22:49

Hivatalában fogadta az izraeli miniszterelnök az ammáni izraeli nagykövetség munkatársait. Sajtóinformációk szerint Jordánia annak fejében engedte ki területéről a két halálos áldozatot követelő merényletkísérletet elszenvedő izraeli nagykövetség munkatársait, ha a zsidó állam leszereli a fémdetektorokat Jeruzsálemben az al-Aksza-mecset környékén.

Eltávolították a fémdetektorokat a jeruzsálemi Mecsetek terére vezető utakról. Az izraeli kormány keddre virradó éjjel jelentette be, hogy a detektoros kapuk helyett más, fejlettebb technológiát fognak alkalmazni. A palesztin vezetés ezzel sem elégedett.

„Elítélünk minden izraeli intézkedést, ami megvonja a népünk jogát a vallásgyakorláshoz. Minden akadályt visszautasítunk, ami nehezíti a vallásgyakorlás szabadságát, amit a nemzetközi jog előír. Azt követeljük, hogy minden álljon vissza arra az állapotra, ami július 14 előtt volt” – nyilatkozta a palesztin miniszterelnök, Rami Hamdallah.

A török elnök szerint Izrael megfizet majd azért, hogy biztonsági intézkedésekkel nehezítik a bejutást és a vallás gyakorlását az al-Aksza-mecsetben.

„Izrael semmilyen tiszteletet nem mutat Jeruzsálem különleges státuszának, ami három vallás központját jelenti, az al-Aksza- és a Sziklamecsettel, a zsidó állam ezzel veszélyes területre téved, aminek a végén ő szenvedi majd el a legnagyobb károkat” – mondta Recep Tayyip Erdogan.

Az izraeli média szerint nem az elmúlt napok tiltakozásai állnak a mostani intézkedés mögött. Sajtóhírek szerint a zsidó állam a jordániai nagykövetségén történt vasárnapi merényletkísérlet után kialakult helyzetet akarta rendezni.

„Boldog vagyok, hogy itt fogadhatom önöket, és minden úgy végződött, ahogy. Jól cselekedtek, nyugodtan, és nekünk kötelességünk volt önöket kihozni onnan. Ez nem is volt kérdés. Csak idő kérdése volt. Boldog vagyok, hogy nem tartott sokáig. Jól érzik magukat itthon?” – fogalmazott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Az izraeli miniszterelnök Jeruzsálemben fogadta az ammáni nagykövetség munkatársait, köztük azt a biztonsági őrt, aki ott volt a támadásnál, amelyben csak az egyik merénylő halt meg.

Izrael az 1967-es háborúban elfoglalta Kelet-Jeruzsálemet, az al-Aksza-mecset környéke azonban a történelmi megállapodások értelmében Jordánia gondnoksága alá került.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!