2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Sötétségben, fényben - Útközben Csender Leventével

Következik:

Vezércikk 04:00

CIA: Nem fenyeget nukleáris háború

2017. augusztus 14., hétfő 15:17, frissítve: hétfő 19:10

Kína betartja az ENSZ szankcióit: szeptember elejétől leállítja a szén és a vasérc behozatalát Észak-Koreából a kommunista ország rakétakísérletei miatt. Phenjan így évi egymilliárd dollárnyi bevételtől eshet el. Az amerikai hírszerzés vezetője szerint nem áll fenn az atomháború közvetlen veszélye Észak-Koreával, a dél-koreai elnök ugyanakkor tart a háborútól, miután Donald Trump a múlt héten tűzzel és haraggal fenyegette meg Phenjant atomprogramja miatt.

Az amerikai és a japán hadsereg rendszeresen gyakorolja, hogy mi a teendő akkor, ha a szigetországot támadás éri. A közös hadgyakorlattal az Egyesült Államok nyomatékosította az észak-koreai diktátorban, hogy kész megvédeni ázsiai szövetségeseit. A kommunista ország atomprogramja miatt a legnagyobb veszélyben a szomszédos Dél-Korea érzi magát. „Nem lehet többé háború a Koreai-félszigeten. Bármilyen nehézséggel is nézünk szembe, az észak-koreai nukleáris helyzetet békésen kell rendezni. Biztos vagyok benne, hogy az Egyesült Államok hozzánk hasonlóan nyugodtan és felelősségteljesen válaszol a helyzetre” – hangoztatta Mun Dzsein dél-koreai elnök.

Donald Trump múlt héten kétszer is megfenyegette Észak-Koreát, miután nyilvánosságra került, hogy a sztálinista rezsim képes nukleáris robbanófejet szerelni a rakétáira. Észak-Korea válaszul katonai csapást helyezett kilátásba Guam szigete ellen, ahol stratégiai fontosságú amerikai bázisok vannak. Néhány helybeli tüntetést szervezett, szerintük a sziget hatalmi rivalizálás áldozata lett. Guam az Egyesült Államok fennhatósága alatt áll, de lakóinak nincs választójoguk. „Nincs beleszólásunk a szövetségi kormány működésébe, ezért nem fair, hogy az események középpontjába kerültünk” – fogalmazott az egyik tüntető.

Az amerikai központi hírszerzés, a CIA vezetője azt mondta, hogy elfogyott az amerikai kormány türelme Észak-Koreával szemben, de szerinte a növekvő feszültség nem fenyeget közvetlenül nukleáris háborúval.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!