2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Charlottesville: Trump csak tájékozódni akart

2017. augusztus 16., szerda 21:03, frissítve: szerda 22:51

Tovább egyensúlyoz Donald Trump, aki szerint a jobb- és a baloldal egyaránt hibáztatható a múlt szombaton, Charlottesville-ben történt erőszakért. Az amerikai elnököt sokan bírálták, amiért csak napokkal később ítélte el a szombati zavargásokat – erre reagálva azt mondta: először szerette volna pontosan megismerni a tényeket.

Hosszú sorokban érkeztek a gyászolók, ismerősök és idegenek a Charlottesville-ben meggyilkolt nő búcsúztatására. Heather Heyer szombaton több társával is a városban vonuló szélsőjobbos csoport ellen tüntetett, amikor egy autós közéjük hajtott.

„A lányom szerette az embereket. Egyenlőséget akart. És azon a napon is, amikor eltávozott közülünk, szembe akart szállni a gyűlölettel… És ami engem illett… Hagyjuk már abba ezt az egészet, és bocsássunk meg egymásnak. Szerintem az Úr is ezt akarná. Hogy szeressük egymást” – mondta Heyer édesapja.

A fehér felsőbbrendűséget hirdetők és az antifasiszták azután csaptak össze a kisvárosban, hogy kiderült: eltávolítják Robert Lee tábornok szobrát a város egyik parkjából. A tábornok vezette az amerikai polgárháborúban a rabszolgaságpárti konföderációs sereget, a rasszista csoportok ezért hősként tisztelik.

Donald Trump elnök a tragédia másnapján azt mondta, mindkét oldal felelős a charlottesville-i erőszakért, a tüntetők és az ellentüntetők is. Saját pártján belül is sokan bírálták, amiért nem állt ki határozottan a rasszista erőszak ellen, ezért hétfőn megtette ezt. Kedden azonban visszatért eredeti kijelentéséhez, miszerint minden résztvevő hibás volt.

„Nagyon részletesen megnéztem a felvételeket, sokkal alaposabban, mint ahogy mások nézték. És látni lehetett, hogy ott volt az egyik oldal, ami rossz volt, a másik oldalon pedig a másik, ami szintén erőszakos volt, ezt viszont senki nem mondja ki. Én viszont kimondom most. Ott volt a másik csoport, akik engedély nélkül gyűltek össze, és nagyon, nagyon erőszakosak voltak” – nyilatkozta Trump.

Trump szavait örömmel fogadta a Ku-Klux-Klan egykori vezetője, aki Twitter-üzenetében így fogalmazott: „Köszönöm, Trump elnök úr, hogy elég őszinte és bátor volt ahhoz, hogy kimondja az igazságot.”

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!