2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Charlie Hebdo elleni támadás: tíz terroristát fogtak el

2017. április 26., szerda 13:22, frissítve: szerda 18:30

Tíz feltételezett dzsihadistát fogtak el a francia hatóságok, akiknek közük lehet a Charlie Hebdo szatirikus lap elleni a két évvel ezelőtti támadáshoz. Kedden a katalán hatóságok kilenc embert fogtak el, akik szintén terrorizmussal gyanúsíthatók.

2015. január 7-én fegyveresek mészárolták le a Charlie Hebdo szatirikus hetilap munkatársait. A szerkesztőség elleni támadás után egy kóser bolt elleni akciót hajtott végre az al-Kaida jemeni szárnya. Az összesen 17 halottat követelő merénylet miatt tíz személyt vett őrizetbe a francia rendőrség. Az ügyészség szerint azzal gyanúsítják őket, hogy ők látták el a kóser üzlet elleni támadás elkövetőjét Amedy Coulibalyt.

Tavaly március 22-én egy terrorakcióban a brüsszeli reptéren három helyszínen követettek el összehangolt támadást. A merénylőkkel együtt 35-an haltak meg, 340-en pedig megsebesültek. A robbantásokért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Alig több mint egy évvel később a katalán rendőrség különleges egységei Barcelonában és a város környékén, 12 helyszínen tartottak razziát. Feltételezett dzsihadistákra csaptak le. Kedden nyolc marokkói és egy spanyol állampolgárt fogtak el. Négyet közülük azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban álltak a brüsszeli robbantások elkövetőivel. A hatóságok a lehetséges terrorista kapcsolatok mellett szervezett bűnözés és drogkereskedelem miatt is nyomoztak utánuk. A házkutatások során fél kiló hasist, 35 ezer eurót és lőfegyvereket foglaltak le.

„A műveletet még nem fejeztük be teljesen, nem tárhatjuk fel a részleteit, a nyomozás titkosságának megőrzése érdekében. De annyit elmondhatunk, hogy az állampolgárok együttműködése és a rendőri ellenőrzések segítették a sikerét” – mondta Neus Munte katalán kormányszóvivő a tájékoztatóján.

Spanyol sajtóértesülések szerint az érintettek kapcsolatban állhattak a jelenleg börtönben lévő, marokkói származású Yassine Atarral, akinek Oszama nevű testvérét tartják a tavalyi brüsszeli, illetve a 2015. novemberi párizsi merényletsorozat elkövetőjének. A férfi a brüsszeli támadók unokatestvére, a hatóságoknak még nem sikerült elfogniuk.

A hatóságoknak egyelőre nincs információjuk arról, hogy az őrizetbe vettek terrorakcióra készültek volna az ibériai országban vagy más európai államban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!