2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Cameron kibulizta – magyarokat is érinthet a reform

2016. február 2., kedd 18:31, frissítve: kedd 19:34

A külföldi munkavállalókat is érintő reformtervezetet alkudott ki David Cameron brit kormányfő az Európai Tanács elnökével folytatott tárgyalásain.

A javaslatcsomagot Donald Tusk tette közzé az egyeztetéseket követően. A tervezet szerint London dönthetne úgy, hogy csak négyévi nagy-britanniai munkaviszony után lehessen igénybe venni a szociális juttatások teljes körét az EU-ból érkezett külföldi munkavállalóknak.



Az Európai Unió tagja marad-e Nagy-Britannia, ez a tétje a londoni kormány és az EU közötti tárgyalásoknak. David Cameron kormányfő az Európai Tanács elnökével már közös nevezőre jutott. A brüsszeli egyeztetéseken kialkudott javaslatcsomagot Donald Tusk az interneten tette közzé. Lényegében Cameron összes követelése szerepel a dokumentumban, például az úgynevezett piros lap bevezetése, amivel a tagállamok akadályozhatnák a nekik nem tetsző uniós törvényeket. Bekerült a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokat is érintő tervezett változtatás is, amely lehetővé tenné a szociális juttatásaik korlátozását.

„Oly sok mindenről mondták hogy lehetetlen. Én azt mondtam, hogy vezessük be a piros lapot, amellyel a nemzeti parlamentek akadályozhassák a törvényeket, voltak, akik azt mondták, ez lehetetlen, mégis bekerült a dokumentumba. Sokan mondták azt is, hogy azt sem lehet kialkudni, hogy négy év itt-tartózkodásig ne járjon a munkavállaláshoz kötődő szociális juttatás, ez is bekerült. Sikerült azt is beletenni, hogy Nagy-Britanniára ne legyen érvényes a szorosabb integráció” – mondta Cameron.

Az Európai Unió állam- és kormányfői február 18-i csúcstalálkozójukon döntenek a brit reformjavaslatokról. Amennyiben jóváhagyják a változtatásokat, David Cameron néhány hónapon belül népszavazást rendezne a brit uniós tagságról.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!