2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Cameron csodafegyvere visszafelé sült el

2016. június 26., vasárnap 17:36, frissítve: hétfő 14:26

Emberközpontú Európát ígér az EU két vezető hatalma. A német és a francia külügyminiszter közös tervezetet dolgozott ki az unió gazdaságának megerősítésére, továbbá a migráció és a terrorizmus kezelésére. A két politikus szerint Brüsszelnek az egyszerű európai polgárt kell szolgálnia, különben a brit dominó továbbdől. Az Európai Parlament pártjai közben az Egyesült Királyság mihamarabbi kiválását sürgették.

Az unió vezetői elvárják a britektől, hogy már a keddi, brüsszeli csúcson bejelentsék hivatalosan a kilépést. David Cameron miniszterelnök azonban csak októberben adná át a kormányzást.

„Nincs semmilyen előírás arra, hogy a döntést mikor kell a gyakorlatba átültetni. A népszavazás a britek belügye. A brit kormánynak – az EU tagjaként – kötelessége ennek eleget tenni, de az időzítés teljesen a mi hatáskörünkbe tartozik” – közölte Philip Hammond brit külügyminiszter.

Az uniós alapszerződés két évet ad a tárgyalásokra, a kilépő állam addig az EU tagja marad. A brit Konzervatív Párt kemény magja, a brexit támogatói ki is használnák a két évet, 2019 január elsejével távoznának az Európai Unióból. Álláspontjuk a népszavazással felértékelődött, David Cameron utódját várhatóan ők nevezhetik meg.

2019-ig két és fél év van hátra, ami aggasztja az EU vezetőit. Egyszerre tartanak a gazdasági visszaeséstől és a dominóelv érvényesülésétől, az unió fokozatos széthullásától. A szélsőjobboldal több országban felvetette már, hogy az uniós tagságról olyan népszavazást kellene tartani, mint Nagy-Britanniában.

Nemcsak az EU, hanem az Egyesült Királyság is rámehet a brexitre. A skótok az Európai Uniót választanák az új helyzetben. Többségük épp az uniós tagság miatt voksolt a 2014-es függetlenségi népszavazáson az Egyesült Királyságra. Véleményük nem változott, Skóciában ma is az unionisták vannak többen.

„Nagyon káros és fájdalmas következményei lesznek az uniós kilépési folyamatnak. Én mindent megteszek, hogy ebben Skócia érdekeit érvényesítsem” – jelentette ki Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

A skót parlament megvétózhatja, hogy a brit kormány megkezdje a kilépési tárgyalásokat az EU-val. Ha ez nem vezet célhoz, akkor jöhet egy második népszavazás az ország függetlenségéről és az újbóli uniós csatlakozásról.

A brexit éket vert a brit pártrendszerbe is. David Cameron csodafegyvernek hitte a népszavazást, de az visszafelé sült el. Egység helyett még jobban megosztotta a kormányzó Konzervatív Pártot.

Bajba került az ellenzéki Munkáspárt is, amely az uniós tagság mellett kampányolt. A palotaforradalom már ki is tört, a baloldali árnyékkormány hat tagja mondott le. „Egyre inkább egyértelművé válik, hogy a párt jelenlegi vezetősége nem alkalmas a vezetésre. Ebben a válságos helyzetben csak az a felelős magatartás, ha ezt nyíltan és őszintén kimondjuk” – közölte Hilary Benn, a Munkáspárt lemondott árnyék-külügyminisztere. A pártütők szerint a Munkáspárt sürgős megújulására van szükség, amihez elengedhetetlen Jeremy Corbyn elnök lemondása.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!