2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Bűnrészesnek nevezte az IMF-et az argentin elnök

Szankciókkal fenyegette meg Argentínát az IMF. Christine Lagarde szerint Buenos Aires valótlan inflációs és gazdasági növekedési adatokat szolgáltat a washingtoni pénzintézetnek. Az argentin elnök visszautasította a fenyegetést, és a globális hitelintézetet hibáztatta a világgazdasági válságért.

Focihasonlattal bírálta hétfőn a Nemzetközi Valutalap vezetője Argentínát. Christine Lagarde szerint a Buenos Aires-i kormány megbízhatatlan adatokat szolgáltat az ország gazdaságáról, és ezért szankciókra számíthat. Az IMF első embere december közepéig adott határidőt arra, hogy Argentína valódi inflációs és növekedési adatokat küldjön a washingtoni pénzintézetnek.

„Ez az utolsó sárga lap nekik. Remélem, el tudjuk kerülni, hogy piros lapot kelljen bemutatni, de ha nem igazodnak a szabályokhoz, nem a valódi adatokat közlik, akkor azt kell mondanom, hogy minden játékos egyenlő, nem számít, milyen jól futballoznak” – jelentette ki Lagarde.

A Nemzetközi Valutaalap arra készül, hogy októberben visszafogja a globális gazdaságnövekedéssel kapcsolatos előrejelzését – jelentette be a pénzügyi szervezet vezetője hétfőn.

Christine Lagarde már júliusban is aggasztónak találta a globális gazdasági helyzetet, és felszólította a világ országait, hogy óvakodjanak a protekcionizmustól.

FIFA, IMF, összeomlás

Az argentin elnök viszont az ENSZ-közgyűlésen a globális hitelintézetet hibáztatta a világgazdasági válságért, és kijelentette, nem tűr el kritikát egy olyan szervezettől, amely bűnrészes volt országa egy évtizeddel ezelőtti gazdasági összeomlásában, és szerepe volt az Európát és az Egyesült Államokat jelenleg sújtó bajok kialakulásában is.

„Szeretném elmondani a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójának, hogy ez nem labdarúgás. Az 1930-as évek óta a mostani a legsúlyosabb gazdasági és politikai válság. El kell mondjam, hogy országom nem focicsapat, hanem független nemzet, amely független döntéseket hoz, ezért nem hajlunk meg semmilyen nyomás vagy fenyegetés előtt, akkor sem, ha azzal fenyegetnek, hogy piros lapot kapunk. Ha már összehasonlítjuk a politikát és a gazdaságot a futballal, el kell mondanom, hogy a FiFA elnöke sokkal kielégítőbben végzi feladatát, mint az IMF vezérigazgatója” – mondta el Cristina Fernández argentin elnök.

Cristina Fernandez az IMF-et hibáztatta a gazdasági világválság miatt
Cristina Fernández az IMF-et hibáztatta a gazdasági világválság miatt
Fotó: Europress/AFP


Argentína a 2001-es gazdasági összeomlás után talpra állt, és teljes mértékben visszafizette az IMF-hitelt. A latin-amerikai ország statisztikai hivatala szerint az elmúlt több mint 2 évben havi egy százaléknál kisebb volt az infláció.

Alig egy év alatt kevesebb mint a felére esett vissza Cristina Fernández argentin elnök népszerűsége – derült ki egy augusztus végi közvélemény-kutatásból.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Döntött a búcsúról Toni Kroos

Döntött a búcsúról Toni Kroos

A nyári Európa-bajnokság után befejezi pályafutását a házigazda, magyar csoportellenfél német válogatott labdarúgója, Toni Kroos.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!