2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Bukhatja a népszavazást az olasz miniszterelnök

,

2016. december 4., vasárnap 13:20, frissítve: hétfő 16:19

Elbukhatja az alkotmány módosításáról szóló népszavazási kezdeményezését az olasz miniszterelnök. A felmérések legalábbis azt mutatják, hogy a többség nem szeretne egykamarás parlamentet, és a szenátus jogkörét sem szűkítené, de a megkérdezettek negyede még hezitál. Az olasz népszavazás bizonytalan eredménye a gazdaságra is kihathat, a befektetők egy újabb euróválságtól tartanak.

Szülővárosában, Firenzében adta le a voksát az olasz miniszterelnök a vasárnapi népszavazáson. A referendumon az olaszok áttételesen Matteo Renzi jövőjéről is döntenek, ugyanis a kormányfő korábban azt közölte, ha az emberek elutasítják a parlament két házában elfogadott módosításokat, lemond.

„Ha bekövetkezik az, hogy a nemek győznek, akkor Matteo Renzi miniszterelnök felajánlhatja Sergio Mattarella köztársasági elnöknek a lemondását, amit a köztársasági elnök vagy elfogad, vagy pedig nem. Ha elfogadja is, akkor is a legnagyobb párt elnökét fogja felkérni arra, hogy jelöljön egy új miniszterelnököt, de ugye a legnagyobb párt jelöltjét úgy hívják, hogy Matteo Renzi, és ebben az esetben Matteo Renzinek kell  a pártján belül azt az új politikust kijelölnie, akiről majd a parlament fogja eldönteni, betöltheti-e a miniszterelnöki pozíciót” – magyarázta Madák Fanni, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa.

A vasárnapi referendumon az olaszok többek között arról voksolnak, hogy az olasz parlament a következő választástól egykamarássá váljon-e, a jelenlegi szenátus pedig egy jelentősen szűkített jogkörű, harmadára csökkentett testület legyen-e. A változtatások érintik a választási törvényt is, így a győztes párt relatív többséggel abszolút többséget szerezhet, és stabil kormányt alakíthat.

„Tudni akarják, hogyan szavaztam? Igennel. Nem sok minden fog változni, de nagyon elegem van a folyamatos kormányváltásokból. 70 év alatt 60 kormányunk volt. Azt láttam, hogy nem Renzi a legjobb, de a többi sem volt jobb” – mondta egy olasz férfi.

Az ellenzők szerint a szenátus hatalmának csökkentésével kikerül egy alkotmányos fék, amely a fasiszta rendszer után azért született, hogy megakadályozza újabb diktátor hatalomra kerülését. „Nagyon is támogatom a nem szavazatot, mert a reform alkotmányellenes. Antidemokratikus, ez nem érdeke az olaszoknak” – vélte egy római lakos.

Aggódva figyelik az olasz belpolitikai helyzetet a befektetők is. Főleg a brexit és az amerikai elnökválasztás eredménye után felerősödtek azok a félelmek, amelyek szerint a nemek győzelme bedöntheti az euróövezetet. „Nem hinném, hogy bekövetkezne, mert az eurózóna – bár az emberek kritikusak az unióval és a szabályozásokkal kapcsolatban – nem bomlik fel az előnyök miatt. Az Európán belüli szabad utazás és kereskedelem meg az euró is sok embernek előnyös. Nem hinném, hogy feloszlana az unió” – vélekedett Mark Mobius, a Templeton feltörekvő piaci ágának ügyvezetője.

A legutóbbi felmérések a nemek többségét jelzik, a megkérdezettek negyede azonban még bizonytalan. A szavazóhelyiségek este 11 óráig várják az olaszokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!