2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Budapest is érintett, 900 járatot töröltek

2016. április 27., szerda 13:57, frissítve: szerda 15:53

Hat német reptéren sztrájkolnak a munkavállalók. Frankfurtban a földi kiszolgálószemélyzet nagy része, Münchenben az utasokat ellenőrző biztonsági személyzet szüntette be a munkát. A Lufthansa-sztrájk miatt 900 járatot töröltek, több budapesti gép is érintett.

Repülőgépek állnak a frankfurti kifutópályán. A Lufthansa 900 járatot törölt Frankfurtban és Münchenben, ez a napi forgalmuk 60 százalékát jelenti. A munkabeszüntetés a földi kiszolgálást, a biztonsági ellenőrzéseket, a tűzoltókat és a check-in alkalmazottakat érinti. Míg Frankfurtban délutánig, addig Münchenben egész nap sztrájkolnak a munkavállalók. A bajor fővárosban az 1100 napi járatból 700-at kellett törölni.

„Dél-Afrikából jöttem, és nálunk is szoktak sztrájkolni. Ilyen az élet, ha nem állsz ki a jogaidért, akkor összetörnek. Néha az embereknek ki kell állniuk a jogaikért, és ha azt jó ügyért teszik, akkor nincs probléma. Meg kell értenünk” – mondta az egyik utas, Oliver Munich.

Voltak, akik csak reggel értesültek a munkabeszüntetésről. „A gépem 6.45-re volt kiírva, úgyhogy elég korán keltem. A jegykiadónál lévő emberek nagyon kedvesek voltak, szóval elég frusztráló a helyzet, de legalább kedvesek voltak” – jelentette ki Jeff Greenbaum amerikai utas.

A Lufthansa szerdára törölt öt Budapest–München és három Budapest–Frankfurt között közlekedő járatpárt is. „Jelen állás szerint az összes müncheni járatot kénytelen volt a Lufthansa törölni, tehát mind az öt járatunk törölve van, és az öt járatpárból, amely Frankfurtot köti össze Budapesttel, csak kettő közlekedik a mai nap folyamán. Természetesen az utasok nem maradnak itt, hiszen a német légitársaság mindent megtesz, hogy vagy a saját rendszerén keresztül, vagy más légitársaságok közreműködésével az utasokat Budapestről eljuttassa Münchenbe és Frankfurtba. Szerencsére a többi németországi repülőtérre a mostani állás szerint közlekednek a repülőgépek a sztrájk ellenére is” – közölte a Budapest Airport kommunikációs igazgatója, Hardy Mihály.

A sztrájkot szervező érdekvédelmi szervezet a közalkalmazotti bértárgyaláson támasztott követeléseinek ad nyomatékot a munkabeszüntetéssel. Hatszázalékos béremelést követelne a több mint kétmillió alkalmazottnak. A munkaadók az idén egyszázalékos, jövőre kétszázalékos emelést ajánlanak. A bértárgyalás következő, harmadik fordulója csütörtökön kezdődik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!