2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Brüsszel odacsap a lengyeleknek

2017. szeptember 13., szerda 08:24, frissítve: szerda 09:31

Egy hónapot adott az Európai Bizottság Lengyelországnak, hogy módosítsanak a bírói törvényen a brüsszeli kifogások szerint – ellenkező esetben az Európai Bíróságon eljárás indul a lengyel kormány ellen. A varsói vezetés saját embereit ültette az alkotmánybíróságba, és törvénybe is iktatta ennek gyakorlatát. Brüsszel és Varsó az utolsó európai őserdő kiirtása miatt is szembe került – a lengyelek nem tartják be az Európai Bíróság döntését, és nem állítják le a fakivágást.

A fakivágások ellen tüntet a lengyel ellenzék és környezetvédők Európa utolsó őserdejében. A Pest megye nagyságú Bialowieza erdő több száz állatfaj utolsó természetes élőhelye a kontinensen. A kormány szerint a fákat szú támadta meg, ezért ki kell őket vágni.

„Ez a legfontosabb erdő nemcsak Lengyelországban, hanem egész Európában is. Mi most valamennyi európai állampolgár nevében követeljük, hogy a lengyel kormány kezdjen végre racionálisan gondolkodni, és ne pusztítsa tovább az erdőt” – mondta a Greenpeace egyik helyi embere.

Az erdő az UNESCO világörökségnek és az unió Natura programjának a része, a kormánynak elvileg ezekkel a szervezetekkel is egyeztetni kellett volna a fakitermelésről, miközben még a helyi lakosokkal sem egyeztettek.

A fakitermelés leállítását rendelte el az Európai Bíróság is, amit a lengyel kormány nem tart be. Brüsszel és Varsó viszonyában ez csak az egyik ütközőpont. A bizottság kedden jelentette be, hogy a strasbourgi bíróságon indítanak eljárást Lengyelország ellen, ha nem vizsgálják felül a bírói rendszer átalakítását, ami politikai kinevezetté alacsonyította az alkotmánybíróság tagjait.

„A bizottságnak több fenntartása is van a lengyel törvénymódosítással kapcsolatban. Az aggályainkat elküldtük Lengyelországba, amire a lengyelek válaszoltak, mi pedig ez alapján kezdeményeztük a törvény módosítását. A lengyel hatóságoknak most 1 hónapjuk van a módosításokat átültetni a gyakorlatba, különben megindul az eljárás ellenük” – mondta a bizottság szóvivője, Margaritis Schinas.

A nacionalista lengyel kormány szerint Brüsszel zsarolni próbálja őket, és beavatkozik az ország belügyeibe. A kormányfő korábban azt is mondta, hogy nem fogják betartani az Európai Unió Bíróságának döntését az ügyben. Az Európai Tanács szintén lengyel elnöke szerint aki nem tartja be az Európai Unió Bíróságának döntését, az a kilépését készíti elő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!