2024. 05. 15. Szerda Zsófia, Szonja napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:25

Külföld

Brüsszel keresi az egységes választ a vérengzésekre

A német diplomácia vezetője szerint az erőszak azonnali befejezésére kell felszólítania az egyiptomi feleket az Európai Unió külügyminisztereinek, akik rendkívüli tanácskozásra gyűltek össze Brüsszelben. Guido Westerwelle előzetesen úgy nyilatkozott: az uniónak befolyásolnia kell az egyiptomi helyzetet, a politikus a törvényes rend helyreállítását és az előre hozott választások mielőbbi megtartását sürgette. Az EU külügyi főképviselője pedig a tanácskozás előtt arról beszélt, hogy az uniónak módot kell találnia az egyiptomi nép további támogatására.

Az európai külügyminiszterek egységes választ keresnek a hetek óta tartó egyiptomi vérengzésekre.

– Elítéljük az erőszakot, a terrorizmust és azért jöttünk ma össze, hogy politikai párbeszédet kezdjünk arról, hogyan is reagáljon az unió, hogyan menjünk tovább, az egyiptomi emberek védelme ügyében – közölte Catherine Ashton, az unió külügyi főképviselője.

William Hague brit külügyminiszter az észak-afrikai ország demokratikus intézményeinek létrehozásáról, és gazdasági szankciók bevezetéséről beszélt Brüsszelben.

– Mi felfüggesztettük a katonai együttműködést, és visszavontuk az exportengedélyeket, így a termékek csak belső felhasználásra kerülhetnek – mondta a brit tárcavezető. – Van még több dolog is, amit tehetnénk, de a gazdasági együttműködés közvetlenül segíti az egyiptomi embereket. Erre is tekintettel kell lennünk az Egyiptommal kötött együttműködés alapelveivel összefüggésben – fogalmazott.

A német külügyminiszter a jogállamiság, a törvényes rend helyreállítását, a választások mielőbbi megtartását sürgette.

– Nagyon fontos, hogy Európában közös és erős jelet küldjünk az erőszak leállítására. Az európaiak befolyása azonban eléggé behatárolt. De ezt a korlátolt befolyást is használni kell. Tudjuk, hogy Egyiptom is eltökélt a gazdasági fejlődésben. Egyiptom tisztában van Európa súlyával, amikor a gazdasági fejlődésről van szó. Egy, két vagy három öböl-ország ehhez nem érhet fel – mondta Guido Westerwelle.

A svéd külügyminiszter ellenezte, hogy országának adófizetői támogassák az egyiptomi vérengzés felelőseit. Carl Bildt szerint a katonai vezetőket és az átmeneti kormányzatot is rendkívüli, különleges felelősség terheli.

Párizsban Egyiptom franciaországi nagykövete elfogadhatatlannak nevezte az unió esetleges gazdasági szankcióit, szerinte a korlátozások a kormányellenes szélsőségesek érdekeit szolgálnák.

– Nem fogadhatjuk el azt a nyomást, amit az egyiptomi népre helyeznek. Néha ezek a fajta üzenetek hamis impulzusokat keltenek azokban a pártokban, amelyek az erőszakot gyakorolják, mert azt hiszik, hogy nemzetközi közösség támogatja őket – közölte Moustafa Kamal.

Közben az egyiptomi bíróság úgy döntött, kiengedi Hoszni Mubarakot a börtönből, lejárt ugyanis a két év, ameddig fogva tarthatták jogerős ítélet nélkül. A volt egyiptomi elnök tavaly első fokon életfogytig tartó börtönbüntetést kapott az arab tavasz során alkalmazott rendőri erőszakért és több száz tüntető halála miatt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Helyzetjelentés Szlovákiából + videó

Helyzetjelentés Szlovákiából + videó

Szlovákiába érkezett kollégánk, Bende Balázs, aki a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet kapcsán elmondta, az országban nagyon megosztott a szlovák társadalom jelentős része. A többség elítéli a támadást, de sajnos vannak olyanok, akik üdvözlik ezt a súlyos tragédiát.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!