2024. 09. 27. Péntek Adalbert napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Célpont 17:50

Külföld

Brüsszel gyorsítaná Ukrajna közeledését az Európai Unióhoz

  • Brüsszel gyorsítaná Ukrajna közeledését az Európai Unióhoz

Több ország esetében is elmozdulhat a holtpontról az uniós integráció kérdése. A NOS holland cikke szerint az Európai Bizottság (EB) pozitív jelentést küldhet ezzel kapcsolatban Ukrajna, Moldova és a csatlakozásra várakozó hat balkáni ország számára is.

A hangsúly elsősorban Kijeven van, amely a bizottság szerint készen áll a csatlakozási tárgyalások megkezdésére. Mint arról korábban a Magyar Nemzet is írt, az EB a jelentésében úgy véli, hogy Ukrajna maradéktalanul teljesített a tagjelölti státus eléréséhez szükséges hét pontból négyet. A támogatásnak ez az európai megnyilvánulása nagy jelentőségű a háborúban álló ország számára – jegyzi meg a holland sajtó, de hozzáteszi, hogy ebben a folyamatban az Ukrajnával szomszédos Magyarország útban van.

Vétó jöhet Budapestről

Az ukránok támogatása azonban korántsem biztos, mert Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya a következő decemberi EU-csúcson vétóval fenyeget. Az év utolsó hónapjában kellene ugyanis az európai vezetőknek ratifikálniuk a bizottság javaslatát – írják a hollandok. Az Orbán-kormány indoklása szerint sérülnek a kárpátaljai magyar kisebbség jogai. 

Új törvényeket vezettek be, amelyek megkeserítették az ukrajnai magyarok életét

 – fejtette ki Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója kiemelte: az Ukrajnában bevezetett nyelvtörvény kötelezi a kisebbségeket, s nem csak a magyarokat, hogy oktatásuk legalább hetven százalékát ukrán nyelven végezzék.

Ezt nem tudjuk elfogadni

– nyilatkozta Orbán Balázs a NOS-nak adott exkluzív interjújában. Hozzátette:

A magyar álláspont kristálytiszta: amíg ez a törvény létezik, az ukránokkal nem lehet megbeszélni az európai uniós integrációjukat.

Kijev cinikus játéknak tartja a magyarok vétóját

A holland médium beszámolt arról is, hogy a legfrissebb becslések szerint az ukrajnai háború kezdete óta drasztikusan csökkent a kárpátaljai magyarok száma a térségben. Korábban mintegy 150 ezren voltak, mostanra mintegy százezren lehetnek. Sokan, főleg a fiatalok a határon túl, Magyarországon keresnek menedéket.

A NOS azt írja, Ukrajnában cinikus játéknak tartják azt, hogy a magyar kormány vétóval fenyeget. Kijev szemében ugyanis minden magyar manőver gyanús, mert szerintük Magyarország továbbra is jó kapcsolatot ápol az Ukrajnát megszálló Oroszországgal. A nyelvtörvény esetében Ukrajna nem bízik Magyarország őszinteségében. 

Ezt a törvényt némileg módosítani kellene, tanácsolja az Európai Bizottság, de szerintük a probléma nem elég nagy ahhoz, hogy több mint negyvenmillió ukrán sorsa múljon rajta – olvasható a cikkben, amelyben hozzáteszik: Brüsszelben félnek, hogy az Orbán-kormány kibékíthetetlen álláspontot foglal el majd a kérdésben, hogy egy egészen más ügyben legyen igaza, mégpedig az uniós támogatások elnyerésében. Budapest a kritikusok szerint alkuként használja a kárpátaljai nyelvtörvény ügyét: Magyarország csak akkor vonná vissza a vétóját, ha az ország továbbra is megkapja a milliárdos uniós támogatást.

Politikai manipuláció Budapestről

– mondja Viktor Mikita. Kárpátalja megye kormányzója aláhúzta: állandó kapcsolatban van a magyar kisebbséggel.

Ukrajna EU-tagjelölt országként nagyon is tisztában van azzal, hogy tiszteletben kell tartania a kisebbségek jogait

– tette hozzá az ukrán politikus. 

Magyarország azonban kevésbé bizakodó ebben a tekintetben. Orbán Balázs hozzáfűzte: Magyarország mindig is támogatta Ukrajna közeledését az Európai Unióhoz, de a szigorúbb nyelvtörvény mindent megváltoztatott.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Új csoport alakul az ENSZ-ben a Béke barátai néven

Új csoport alakul az ENSZ-ben a Béke barátai néven

Magyarország részt vesz a Béke barátai nevű csoport alakuló ülésén pénteken New Yorkban, a Kína és Brazília vezetésével szervezett tanácskozás fő üzenete, hogy mielőbb meg kell kezdeni a béketárgyalást az ukrajnai háború lezárása érdekében - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Belgiumba érkezett Ferenc pápa + videó

Belgiumba érkezett Ferenc pápa + videó

Luxemburg után Belgiumba érkezett Ferenc pápa csütörtök este, ahol háromnapos hivatalos programját ma délelőtt kezdte meg. Kapcsoltunk Brüsszelbe, ugyanis a királyi palotában nemrég ért véget az egyházfő találkozója Fülöp belga királlyal, és ott volt kollégánk, Bugnyár Zoltán.
Elemi erővel ért partot a Helene hurrikán

Elemi erővel ért partot a Helene hurrikán

Elérte csütörtök éjjel Florida északnyugati tengerpartját a négyes fokozatú hurrikánná erősödött Helene vihar, az idei hurrikánszezon legerősebb trópusi ciklonja érkezésekor máris három halálesetet okozott.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!