2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Brüsszel fizeti meg a párizsi merényletek árát

2015. november 24., kedd 20:03, frissítve: kedd 22:12

Megsínyli a turizmus a terrorkészültséget Brüsszelben. A karácsonyi vásárra várhatóan a korábbi években tapasztaltnál jóval kevesebben érkezhetnek. A terrorfenyegetések miatt az üzletek és a vendéglők ma is zárva tartottak.

Brüsszel fizeti meg a párizsi merényletek árát – állítják helyi vállalkozók, akik a rendkívüli állapot gazdasági következményeit mérlegelik. Hagyományosan ilyenkor kezdődik a brüsszeli karácsonyi vásár, amely általában egymillió embert vonz.

„Az a probléma, hogy az évnek abban a szakaszában vagyunk, amikor sok embert vártunk, és az üzlet fellendülését reméltük. Most az a probléma, hogy az emberek megijedtek, és félnek elhagyni az otthonukat” – mondta egy játékbolti alkalmazott.

2013 rekordérv volt a turizmus terén, akkor majdnem három és fél millió turista kereste fel Brüsszelt, ez a város lakosságának háromszorosa. A látogatók hatalmas lendületet adtak a helyi iparnak. Egy ékszerbolti alkalmazott szerint számukra igazi katasztrófa, hogy a rendkívüli helyzet miatt nincsenek vásárlók.

„Ez tipikusan az az időszak, amikor az emberek ajándékokat vásárolnak. Bejönnek, nézelődnek, de most nagyon kevesen vannak, akik vállalják a kockázatot azzal, hogy az utcára lépjenek” – mondta egy ékszerbolti alkalmazott.

Az eladók szerint azok, akik félnek kimenni az utcára, az interneten fognak vásárolni, és emiatt a boltok csődbe mennek.

„Brüsszel egy nagy paradoxon, mert itt semmi sem történt. Valójában arról van szó, hogy az emberek félnek” – mondta a brüsszeli Gazdasági és Kereskedelmi Vállalkozók Kamarájának vezetője.

Az iskolák és a metró kedden is zárva tart. A közlekedés vállalat közlése szerint a buszokat sem tudják mind elindítani, mert sok buszsofőr is fél, és nem veszi fel a munkát. Ezek után az is kérdéses, hogy szerdán hogy indul újra a brüsszeli metró, és egyáltalán az élet a városban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!