2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Brüsszel: Álmodozz, May!

2017. augusztus 16., szerda 21:37, frissítve: szerda 22:52

A vámuniót és a nyitott írországi határokat is megtartanák a britek a brexit után. Nagy-Britannia átmeneti vámmentességet kér az EU-tól a 2019-et követő néhány évre, de a brit kilépést felügyelő egyik brüsszeli tisztviselő szerint erről csak ábrándozhat a szigetország.

Őrbódé, sorompó és kocsisor az ír–északír határon – a brexit helyi ellenzői még tavaly ősszel játszották el, milyen lenne, ha a brit EU-tagsággal együtt a szabad mozgás is megszűnne.

A londoni vezetés azonban nem akar szigorú ellenőrzést a jövőbeli egyetlen szárazföldi uniós határán, a kormány ezt hivatalos dokumentumban szögezte le.

„Mi egyezséget szeretnénk az Európai Unióval a vámokról és a határokról, amelynek eredményeképp nem kell visszatérnünk a fizikai határellenőrzéshez Észak-Írországban, hogy szabadon áramoljanak az áruk és az emberek Észak-Írország és az Ír Köztársaság között. Ez nemcsak Észak-Írország és Nagy-Britannia érdeke, hanem Írországé és az Európai Unióé is” – nyilatkozta Theresa May brit miniszterelnök.

A két ország közti ötszáz kilométer hosszú határon naponta harmincezren kelnek át, és sok északír rendelkezik ír állampolgársággal is. Eddig az ír határ ügye volt az egyik legfontosabb megválaszolatlan kérdése a brexittárgyalásoknak.

Más határügyekben viszont még nem született egyezség. A brit kormány nem szeretne azonnal és teljesen lemondani a vámmentes kereskedelemről: London a 2019-es brexit utáni 1-2 éves időszakra átmeneti vámuniót szeretne az EU-val.

„Az EU 290 milliárd euró értékben ad el nekünk évente, mi pedig évi 230 milliárd euróért adunk el nekik. Ez az ő érdekük is, mármint szerintem a BMW nem akarja, hogy vámhatárral lassítsuk az eladásaikat vagy hogy adminisztratív költségeik legyenek. A Siemens sem akarja ezt. Ahogy a rotterdami kikötő, Európa legnagyobb kikötője is hatékonyan akar majd működni, úgyhogy ez nekik ugyanúgy érdekük, mint nekünk” – reagált a brit brexitügyi miniszter, David Davis.

London javaslatát Brüsszel jelenleg is tanulmányozza, de csökkent a megegyezés esélye, miután Guy Verhofstadt, az Európai Parlament brexitügyi koordinátora kijelentette: a brit javaslat ábránd csupán, és nem lehet egyszerre kint és bent is lenni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!