2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Brexit: nem sikerül feloldani a patthelyzetet

Eredmény nélkül zárult a brit és az uniós tárgyalók egyeztetése a brexit feltételeiről. A felek nem tudnak megegyezni az Írország és Nagy-Britannia közötti határellenőrzésről. A briteknek tavaszig kell elhagyniuk az Európai Uniót.

  • Brexit: nem sikerül feloldani a patthelyzetet

Dominic Raab brit főtárgyaló csupán néhány órát töltött Brüsszelben. Az álláspontok nem közeledtek, az ír határ kérdése továbbra is vita tárgya maradt. Pedig mind az Európai Bizottságnak, mind a brit kormánynak vannak elképzelései a probléma megoldására. A brit kormány naponta szólal fel a megegyezés érdekében – pontosan tudják, hogy ha nem lesz új szabadkereskedelmi megállapodás közöttük, akkor a brit gazdaság nagyon rosszul jár 2019 tavaszán, a kilépéskor.

„Theresa May teljesen világossá tette, hogy az Egyesült Királyság nem marad az európai vámunió része. Ezért aztán szükségessé vált egy olyan megoldási csomag elfogadása, amely tiszteletben tartja a britek kilépését, de egyúttal garanciákat ad az íreknek, hogy nem ismétlődnek meg a múlt bajai” – nyilatkozta Jeremy Hunt brit külügyminiszter.

A britek el akarják kerülni, hogy újra visszaálljon a fizikai határzár, a szigorú vámellenőrzés a két ír terület, az uniós tag Írország és az unióból az Egyesült Királyság részeként távozó Észak-Írország között. Ez a 499 kilométeres határszakasz válik az EU és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatárává.

Az Európai Bizottság javaslata szerint mindkét ír államnak egy „közös szabályozási térséggé” kellene átalakulnia, míg a brit kormány terve egy közös, az EU és az Egyesült Királyság egészét magába foglaló szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolja az áruforgalomra vonatkozóan. A londoni kormány tehát úgy szeretne engedményeket, hogy Észak-Írország semmilyen jogi formában nem távolodhasson el a brit államszövetségtől.

A brexit feltétel-rendszerének fő témája lesz az Európai Unió vezetőinek szerdai tanácskozásának, szakértők szerint a politikusoknak kell politikai döntést hozniuk a patthelyzet feloldására, másként nem lesz megállapodás.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!