2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Cirkusztestvérek 03:00

Brexit: egyetértés nélkül folytatódtak a tárgyalások

2017. július 17., hétfő 21:52, frissítve: hétfő 22:46

Megkezdődött a brexittárgyalások második fordulója Brüsszelben, de a főbb kérdésekben továbbra sincs egyetértés a felek között. Az EU egyelőre nem fogadja el London javaslatát a szigetországban élő uniós polgárok helyzetének rendezésére.

Jókedvűen beszélgetve érkezett a brit és az uniós főtárgyaló a brexittárgyalások második fordulójának hivatalos kezdésére. A cél az, hogy Nagy-Britannia és az Európai Unió közös nevezőre jussanak az olyan kulcskérdésekben, mint például a szigetországban élő uniós polgárok helyzete.

„Meg kell vizsgálnunk és össze kell hasonlítanunk az álláspontjainkat. A tárgyalócsoportok külön foglalkoznak az állampolgári jogi ügyekkel, a pénzügyi és más kiválással kapcsolatos kérdésekkel” – nyilatkozta az unió brexitfőtárgyalója, Michel Barnier.

Bár Theresa May brit kormányfő felajánlotta, hogy letelepedett státuszt ad a brexit után is Nagy-Britanniában maradó EU-s polgároknak, Brüsszelnek ez nem elég. Az unió ragaszkodik hozzá, hogy az EU bíróságának hatáskörében maradjon, ha például egy Londonban élő magyar állampolgárt jogsérelem ér.

„Egy nagyon igazságos és komoly javaslatot tettünk le az asztalra az állampolgársággal kapcsolatban, hiszen nagyra becsüljük a hazánkban élő 3,2 millió uniós állampolgárt” – mondta Boris Johnson brit külügyminiszter.

Az idő egyre sürgeti a tárgyaló feleket, Nagy-Britannia 2019 áprilisában megszűnik az Európai Unió tagja lenni, ha sikerül megállapodni a feltételekről, ha nem.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!