2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Fidesz-KDNP kampánynyitója

Következik:

Paláver 16:30

Brexit: a közös piacon folyhat a vita

2016. július 1., péntek 20:02, frissítve: péntek 20:02

A konzervatív párton belül öt jelölt van a miniszterelnöki tisztségre. A legesélyesebbnek az igazságügyi minisztert és a belügyminisztert tartják, a vitájuk alapja az lesz, hogy Nagy-Britannia az európai közös piacból is kilépjen-e. A brit kormánypárt várhatóan szeptember első hetében választ új vezetőt.

Egy héttel a népszavazás után Boris Johnson még mindig nem tud úgy kilépni a házából, hogy ne újságírók és tüntetők várnák. „Ostobaság, amit csinált! A saját érdekei szerint kampányolt, aztán ahhoz sincs képe, hogy elvigye a balhét” – kiáltotta oda egy férfi a volt polgármesternek.

Boris Johnson később megismételte, hiába volt ő a kilépéspárti kampány arca, nem indul a miniszterelnöki tisztségért, mert a párttársai erre kérték. „Nem tudnám sajnos kivitelezni az eredeti terveimet, szóval akkor hagyom, hadd csinálja más. Sok sikert hozzá!” – fogalmazott.

Johnsont a brit sajtó szerint az igazságügyi miniszter, Michael Gove állította félre. „Ilyen történelmi pillanatban két lehetőségünk van. Meghúzzuk magunkat és reméljük a legjobbat, vagy pedig beleállunk és keresztülvisszük az elképzeléseinket, amire a britek többsége szavazott” – fogalmazott Gove.

A miniszter szerint Nagy-Britanniának nincs szüksége az európai közös piacra, elég lenne kétoldalú szerződéseket kötniük az uniós tagországokkal. Így a bevándorlást is korlátozhatnák és nem kellene megtartaniuk a munkaerő szabad áramlását. Ausztrál mintára pontrendszert vezetnének be a hiányszakmákra, és ez alapján engednének be munkavállalókat.

Gove legnagyobb ellenfele a párton belül a belügyminiszter, Theresa May, akit a brit Merkelként emlegettek. Ő megtartaná a közös piacot úgy is, ha emiatt a bevándorlást se korlátozhatja.

„Egyértelmű, hogy a közeljövőben nem lehet változás Nagy-Britannia és az EU kereskedelmi kapcsolatában. Tehát a külföldön élő britek és a Nagy-Britanniában élő külföldiek jogi státusza se fog változni” – mondta May.

A kilépéspárti öröklési harc közben a bennmaradáspártiak is folytatják a tüntetéseiket. A 25 év alatti britek háromnegyede azt akarja, hogy az ország az unióban maradjon.

„Nagyon szomorú az egész. A brit nyugdíjasok jobban utálják a külföldieket, mint amennyire szeretik az unokáikat. Szerintem ennél fontosabb lenne a társadalmi felelősségvállalás” – fogalmazott egy tüntető.

Egy héttel a népszavazás után a ciprusi és az ír külügyminisztérium is megerősítette, hogy megsokszorozódott azoknak a briteknek a száma, akik állampolgárságért folyamodtak hozzájuk, hogy maradjon uniós útlevelük.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!