2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Brexit: A B-tervről egyeztetnek a brit miniszterek

A megállapodás nélküli kilépésről egyeztetnek a brit kormány tagjai. A kabinet minden jel szerint új tervet készít elő arra az esetre, hogy ha a képviselőház a január harmadik hetére halasztott szavazáson elutasítja az Unióval kötött megállapodást a brit EU-tagság megszüntetéséről.

  • Brexit: A B-tervről egyeztetnek a brit miniszterek

101 nappal a brexit hivatalos dátuma előtt a kilépés előtti b-tervről egyeztetnek a brit miniszterek. A jelek szerint Theresa May arra is felkészül, hogy Nagy-Britannia végül megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót. A tagállamokkal kötött kilépési dokumentumot nem támogatja a képviselők többsége, a kisebbségi kormányt kívülről támogató északír unionisták, és sok konzervatív képviselő is jelezte, hogy nem szavazza meg.

A legnagyobb vitát az váltotta ki, hogy az északír-ír határ kérdésére kitalált megoldás határozatlan időre, a vámunióhoz kapcsolná a szigetországot, ez pedig pont az uniótól való függetlenséget veszélyeztetné.

Kedden a parlamentben a kormányfő elárulta, mikor tarthatják meg az egy hete elhalasztott parlamenti szavazást a Brexit feltételrendszeréről, amit May Brüsszellel kialkudott.

„Az a szándékunk, hogy visszatérjünk a vitához a január 7-ével kezdődő héten, és a következő héten megtartsuk a szavazást” – mondta Theresa May brit miniszterelnök.

A legnagyobb ellenzéki erő elfogadhatatlannak nevezte az időpontot, és indítványt terjeszt be Theresa May ellen.

„Ez teljes mértékben elfogadhatatlan. Elnök úr, szerintem a szavazást egyedül ezen a héten lehet biztosítani – véli Jeremy Corbyn, a munkáspárt elnöke. – Készen állok beterjeszteni egy indítványt, amely kimondja, ez a ház nem bízik tovább a miniszterelnökben, mert képtelen volt a kilépési megállapodásról, az Egyesült Királyság és az EU jövőbeli kapcsolatáról szóló keretről szavazást tartani a Képviselőházban. Ezt azonnal beterjesztem.”

A beadvány nem kötelezi a parlamentet a tárgyalásra, mert nem a kormány egésze ellen indították a kezdeményezést. Egy ilyen bizalmatlansági indítványt éppen a múlt héten nyert meg Theresa May. Ezért a többi ellenzéki politikai erő, a skót nemzeti párt, a liberális demokraták arra akarja rávenni Jeremy Corbynt, hogy az egész kabinet sorsáról döntsön a ház. Ha a kormány lehetővé tenné, és eredményes szavazást tartanának, az előrehozott választásokhoz is vezethetne.

De egyelőre csak az biztos, hogy a kormány a kilépést akarja végrehajtani, vagyis a 2016-os népszavazás döntését, és kizár minden újabb népszavazást a kérdésben. Két éve a britek 52 százaléka szavazott a kilépésre. Az újabb népszavazás kérdését legutóbb Tony Blair volt kormányfő vetette fel a múlt héten. Az elképzelést határozottan elutasítja Theresa May.

„Egy másik szavazás helyrehozhatatlan politikai károkat okozna, mert azt üzenné azon milliók számára, akik bíznak a demokráciában, hogy a demokráciánk nem működik. Egy újabb szavazás valószínűleg nem vinné előbbre az országot, mint a legutóbbi. Egy újabb voksolás még mélyebb megosztottságot teremtene, éppen egy olyan időszakban, amikor az ország egyesítésén kellene dolgozni” – mondta a kormányfő.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a britek többsége támogatna egy olyan referendumot, amelyen arról lehetne dönteni, hogy a Nagy-Britannia a jelenlegi Brexit-megállapodás alapján vagy megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból, vagy maradjon az EU tagja. 53 százalékuk most a bennmaradásra voksolna. 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!