2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Újabb miniszter bukik bele a botrányba

2017. március 22., szerda 11:50, frissítve: szerda 12:03

Lemondott a francia belügyminiszter, miután ügyészségi vizsgálat indult gyerekei szabálytalan foglalkoztatása ügyében. Bruno Le Roux néhány hónapja töltötte be a tisztséget. Utódjának a 39 éves Matthias Fekl eddigi külkereskedelmi államtitkárt nevezte ki Francois Hollande államfő.

A korábbi belügyminiszter kedden mondott le hivataláról. Francia lapinformációk szerint ugyanis lányai 15, illetve 16 éves koruktól asszisztensi munkára voltak bejelentve apjuk mellett, ám a határozott idejű megbízások mindkét lány esetében átfedést mutatnak olyan időszakokkal, amikor az egyikük Belgiumban volt szakmai gyakorlaton, a másikuk pedig egyetemre járt, így nem volt lehetséges, hogy közben a nemzetgyűlésben is dolgozzanak.

„Ma, csakúgy, mint tegnap, csakúgy, mint az előző húsz évben, büszkén mondhatom, hogy tiszteletben tartottam a parlamenti képviselői szerepet és a felelősséget, amivel jár. Megerősítem, hogy őszinte vagyok a kapcsolataimban és a politikai életben is. De felelősségem az, hogy megvédjem a kormány munkáját, és ezért a mai nappal beadtam a lemondásomat az elnöknek” – közölte Bruno Le Roux.

Le Roux 2016. december 6. óta töltötte be a belügyminiszteri tisztséget, és két lánya foglalkoztatása miatt az ügyészség vizsgálatot is indított. Le Roux lemondását elfogadta az elnök, és utódjául már kinevezte Matthias Feklt, aki egy hónappal a francia elnökválasztás előtt veszi át a tárca vezetését.

„Kívánok önnek és a köztársaságunknak az elkövetkező hetekre, amelyek egy óriási kihívás mentén telnek majd el – a választások biztonságának megteremtése, annak biztossá tétele –, hogy ebben az időszakban a legjobb körülmények legyenek adottak minden polgár számára, aki meghozza döntését, és hogy a választások teljes biztonságban folyjanak le. Ezek azok a demokratikus kihívások többek között, amelyekről beszéltem” – nyilatkozta a lemondott belügyminiszter.

Nem Le Roux az egyetlen, akit családtagjai alkalmazása miatt vesznek elő. A konzervatív elnökjelölt Francois Fillon ellen is vizsgálat zajlik. Ő feleségének és gyermekeinek adott fizetést állami pénzből olyan munkáért, amelyet a vád szerint el sem végeztek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!