2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Borzalmas igazságtalanságról beszélt a pápa

,

2015. november 27., péntek 11:28, frissítve: péntek 17:24

Elítélte a gyarmatosítás új formáit Ferenc pápa, aki a kenyai főváros egyik nyomornegyedébe látogatott. Az egyházfő arról beszélt, hogy az új gyarmatosítók arra kényszerítik az afrikai országokat, hogy fogaskerekek legyenek egy hatalmas gépezetben. Az egyházfő azokat is bírálta, akik a születésszám csökkentése érdekében gyakorolnak nyomást Afrikára.

Sáros földutak, összetákolt kunyhók és sok szegény ember: így lehet leírni a kenyai főváros egyik nyomornegyedét. Ferenc pápa látogatása hírére a helyiek az út mentén gyülekeztek: többen szalutáltak, mások integettek a katolikus egyházfőnek. A nyomornegyed katolikus templomában pedig énekelve, táncolva fogadták Ferenc pápát.

Az egyházfő arról beszélt: az emberhez méltó otthont mindenkinek biztosítani kellene. Egyúttal bírálta a tehetősebbeket, akik magukra hagyják a nyomornegyedeket. „Amikor látjuk a jeleit a jólétnek, amely naponta növekszik köztetek, semmiképp sem hagyhatjuk figyelmen kívül a városi kirekesztés szörnyű igazságtalanságát. Ezeket a sebeket olyan kisebbségek okozzák, amelyek kapaszkodnak a hatalomba és a gazdagságba, akik önzően, pazarlóan élnek, miközben az egyre növekvő többség arra kényszerül, hogy elhagyott, mocskos és lepusztult perifériákra meneküljön” – fogalmazott Ferenc pápa.

Ferenc pápa egy ifjúsági nagygyűlésen arra figyelmeztette az összegyűlteket, hogy a korrupt emberek nem élhetnek lelki békében. A kenyai politikát számos korrupciós botrány rázta meg az elmúlt hónapokban, amelyek végül kormányátalakításhoz vezettek. „Ha nem szeretnétek korrupciót az életetekben, a szívetekben és az országotokban, akkor ti magatok most kezdjetek el tenni ellene. Ha ti nem kezditek el, akkor a mellettetek lévő ember sem fogja elkezdeni. A korrupció elveszi az örömünket és a békénket is. A korrupt emberek nem élhetnek békében” – tette hozzá az egyházfő.

Ferenc pápa kenyai programja zárásaként magánjellegű beszélgetéseket folytatott helyi püspökökkel. Ezután Ugandába utazott tovább, később pedig a polgárháború dúlta Közép-afrikai Köztársaságot is felkeresi.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!