2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Börtönt érhet, ha valaki megkérdőjelezi Románia területi egységét

2017. március 5., vasárnap 13:12, frissítve: vasárnap 17:06

Börtönnel büntetné az alkotmányos rend megváltoztatására irányuló cselekményeket Romániában a kormányzó Szociáldemokrata Párt egyik képviselője. Szerinte három évig terjedő börtönbüntetéssel kellene sújtani mindazokat, akik Románia területi egységét kérdőjelezik meg, és ezért még utcára is vonulnak.

Békésen vonult végig a tömeg egy éve Marosvásárhelyen, a demonstrálók autonómiát követeltek a Székelyföldnek. Az utcai megmozdulásról rendőrségi felvételek készültek, amelyek alapján a résztvevők közül sokakat utólag megbírságoltak a román hatóságok. Veres Dávid nem hagyta annyiban a dolgot, perre ment az állammal, és nyert is.

„Gyakorlatilag azt büntetnek meg, akit akarnak, ha nem volt ott, akkor is megbüntették. Hogyha még az országban sem volt, akkor is megbüntették. Valaki ajánlott nekik egy névsort. Ijesztgetés, nyomás, lélektani háború folyik” – mondta a Székely Nemzeti Tanács csíkszéki elnöke.

Egy kormánypárti képviselő börtönnel sújtaná a „szeparatistákat”, akik vitatják, hogy Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam. Az indítvány valódi célja sokak szerint az autonómiát követelő romániai magyarság megfélemlítése.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kívülről támogatja a balliberális kormánykoalíciót. A párt egyik meghatározó politikusa szerint egyelőre nincs ok megvonni a bizalmat a szociáldemokratáktól. „Semmi köze a kormányhoz ennek a törvénytervezetnek. Egy akkora pártban, amelyben kétszázan vannak a parlamentben, kerülnek ilyen figurák, akik önjáróak. Majd a PSD megoldja ezt a kérdést, nekünk az a fontos, hogy bennünket érintő kérdésekben hogyan szavaznak. Például ezen a héten volt egy fontos dolog, hogy Trianon napját ünnepnek akarták megszavaztatni. Pontosan a régi szociáldemokraták támogatták, de mindenki egyöntetűen azt mondta, hogy nem támogatható. A dolgok rendben vannak ilyen szempontból” – fogalmazott Korodi Attila, az RMDSZ képviselője.

A vitatott törvénymódosítás a közeljövőben kerülhet a parlament elé. A román jogrend jelenleg csak az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatását bünteti, az indítvány a törvényből az erőszakos szót hagyná el.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!