2024. 09. 21. Szombat Máté, Mirella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 13:00

Külföld

Börtönbüntetést is kaphatnak a román soviniszták

Akár börtönbüntetéssel is végződhet a szélsőségesen soviniszta románok úzvölgyi rendezvénye. A román hadsereg napjára szervezett hungarofób felvonuláson résztvevő soviniszták magyarellenes molinókat feszítettek ki, emiatt a rendőrség bűnvádi eljárás indított ellenük.

  • Börtönbüntetést is kaphatnak a román soviniszták

Az úzvölgyi katonatemető sajnos ismét magyarellenes kirohanások helyszíne volt. Egy október közepére szervezett hungarofób felvonuláson a résztvevők kifeszítettek egy "Magyarok, menjetek vissza Mongóliába, ahonnan jöttetek" feliratú molinót. A gyűlölködő szöveg itt még nem ért véget, mint írják: „Magyarország nincs Európa térképén”. Szerintük a barbár magyarok rablási szándékkal érkeztek a Kárpát-medencébe. A román soviniszták történelmi ismeretei szerint ez pontosan 1290-ben lehetett.

A Hargita megyei rendőrség gyűlöletre vagy diszkriminációra való felbujtás miatt eljárást indított két, a Románok Egyesüléséért Szövetséghez köthető soviniszta szervezet ellen.

Romániában az erre kiszabható maximális büntetés akár három év börtön is lehet. A katonatemetőben felvonuló román nacionalista, Nemzet Útja elnevezésű szervezet ellen nem ez az első rendőrségi eljárás. Korábban ugyancsak az úzvölgyi sírkertben történő rongálás és temetőgyalázás miatt is bűnvádi dossziét nyitott a nyomozó hatóság. Alig pár hónapja ugyanis a szélsőségesen sobviniszta román szervezet hívei 150 fakeresztet állítottak fel a Hargita és Bákó megye határán fekvő sírkertben, mivel szerintük ott román hősök nyugszanak. Ugyanez a szervezet a magyarellenes hangulatkeltéssel és provokációval Novák Katalin magyar köztársasági elnök nagykárolyi látogatását is megzavarta. De Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédekor sem riadtak vissza attól, hogy zavarkeltéssel, tüntetéssel hívják fel magukra a figyelmet, és hangot adjanak magyarellenességüknek.

Habár a román törvénykezés papíron kíméletlenül bünteti a magyar közösség gyalázását, a gyűlöletkeltést, az elmúlt jó pár évben tett feljelentések során még senkit sem ítéltek el. A legtöbb esetben még a nyomozati szakaszban lezárják az ügyet. Ilyenkor az ügyész úgy értékeli, hogy a magyarellenesség nem elég súlyos ahhoz, hogy bűncselekménnyé váljon. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!