2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Bombáztak az emléknapon

2016. május 5., csütörtök 19:09, frissítve: csütörtök 19:17

Gázát bombázta az izraeli légierő a holokauszt emléknap reggelén. Az övezet határán össze is csaptak a zsidó állam katonái és a palesztin fegyveresek. Eközben vihart kavart Izraelben egy izraeli tábornok holokauszt-napi beszéde, amelyben párhuzamot állított fel egyes mostani izraeli tendenciák és a holokausztot megelőző náci Németország között. Azt mondta: Izraelnek meg kell vizsgálnia saját képességét arra, hogy kiirtsa az intolerancia, az erőszak és a morális romlás magvait. A tábornok később közölte, hogy nem akarta összehasonlítani az izraeli hadsereget és Izraelt a náci korszak folyamataival.

Szirénahangra két percre mindenki megállt Jeruzsálemben és egész Izraelben – ezzel kezdetét vette a holokauszt-emléknapi megemlékezések sora a zsidó államban. Az emléknap előestéjén, csakúgy mint minden évben, a Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumban hat túlélő lobbantott lángra egy-egy fáklyát a második világháború zsidó áldozatainak emlékére.

Az állami rendezvényen Benjámín Netanjáhú miniszterelnök kijelentette: nem lehet újabb holokauszt, majd megnevezte azokat a csoportokat, amelyek szerinte a legnagyobb veszélyt jelentik a zsidóságra. „Az erőszakra való felbujtás a szélsőséges iszlámból és az arab világból ered, de az utóbbi években csatlakoztak hozzájuk a nem kevésbé mérgező hatású nyugati felbujtók: brit parlamenti képviselők, vezető svéd politikusok és francia véleményformálók” – fogalmazott.

A gyásznap sem telik el vérontás nélkül: az izraeli hadsereg palesztin fegyveresekkel csapott össze, és a légierő is bombázott a Gázai övezet határán, ahol a zsidó állam katonái napok óta a Hamasz palesztin szervezet titkos alagútjainak megsemmisítésén dolgoznak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!