2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - A Pál utcai fiúk

Következik:

Híradó 18:30

Robbanás Manhattanban: a véletlenen múlt a nagyobb vérontás

Hír TV

2017. december 11., hétfő 14:29, frissítve: kedd 16:08

Terrortámadás történt New York központjában, a legforgalmasabb amerikai buszterminálon. Négy ember könnyebben megsérült, a támadót elfogták. Az elkövető egy 27 éves bangladesi férfi, aki valószínűleg idő előtt hozta működésbe a robbanószerkezetet, és csak ezért nem okozott nagyobb vérontást.

Amerika legforgalmasabb buszterminálján, a manhattani Port Authorityben robbantott fel egy bombát egy férfi a reggeli csúcsforgalomban. A robbanószerkezet egy aluljáróban lépett működésbe. Többen megsérültek, köztük a támadó is, akit a helyszínen elfogtak.

A Hír TV munkatársa épp a környéken kávézott, amikor a támadás történt.

„Én körülbelül hat utcasarokra lakom ettől az állomástól, és legutoljára egyébként tegnap este jártam ott. (…) A kora reggeli órákban történt, helyi idő szerint, ez a cselekmény, amiből itt annyit lehetett látni, hogy rendkívül sok szirénázó mentő- és rendőrautó volt a környéken. Most is, hogyha kinézek az utcára, azt lehet látni, hogy a különböző tévétársaságok antennás közvetítőkocsii tartanak a helyszínre. (…) Éppen egy kávézóban vettem észre, hogy valami nincs rendben, ahol a reggeli kávémat vásároltam, és azonnal kapcsolták az egyik helyi tévétársaság műsorát. (…) Decens nyugalommal vették tudomásul a New York-iak, a kávézóban onnantól kezdve más téma nem volt az emberek között, csak a robbantás” – számolt be Varga Gábor, a Hír TV szerkesztője.

 

 

Hatósági közlések szerint a támadó egy 27 éves bangladesi férfi, aki Brooklynban élt. Az elkövető a testére erősítette a csőbombát. New York polgármestere szerint terrorakció történt.

„Ez szándékos terrortámadás volt. Istennek hála, hogy az elkövető nem érte el a végső célját. Istennek hála, hogy az egységeink nagyon hamar a helyszínre érkeztek, hogy kezeljék a helyzetet és biztonságba helyezzék az embereket” – nyilatkozta Bill De Blasio polgármester.

A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint feltételezhető, hogy a bomba véletlenül lépett működésbe, emiatt nem volt halálos áldozat. „Gyakran előfordul az, hogy a házi készítő eszközök esetében, különösen ha azt magányos merénylők kezelik, akkor gyakran következik be tévedés, hiba. Ez lehet abból is, hogy nem rendesen állítják elő az eszközt, vagy esetleg az illető ideges (…), idő előtti robbanások következnek be, valószínűleg jelen esetben is ez történt” – emelte ki Kis-Benedek József.

Az FBI szóvivője szerint az elmúlt időszakban számos terrortámadást hiúsítottak meg, ugyanakkor ilyesmi bárhol megtörténhet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!