2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Bojkottba ütközött az ENSZ

2017. március 28., kedd 13:53

Az Egyesült Államok és szövetségesei is bojkottálják az atomfegyverek betiltása érdekében szervezett ENSZ-konferenciát. A hétfőn kezdődött rendezvényen Nagy-Britannia és Franciaország mellett Magyarország sem vesz részt.

A nukleáris fegyverek betiltását célzó konferenciát az ENSZ Közgyűlése hívta össze egy februárban hozott határozattal.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet brit és francia kollégája társaságában közvetlenül a tanácskozás előtt jelentette be, hogy hazája nem kíván részt venni a vitában.

„Semmit sem szeretnék jobban megteremteni családom számára, mint egy atomfegyverektől mentes világot. De legyünk realisták. Bárki is elhiszi, hogy Észak-Korea valaha is beleegyezne az atomfegyverek betiltásba?” – indokolta a döntést az amerikai nagykövet.

Bírálatokra nemcsak Észak-Korea, de az összes atomhatalom, vagyis nyolc ország számíthat a világszervezet New York-i székházában kezdődött konferencián.

Az Egyesült Államok inkább a nukleáris fegyverek fejlesztését és terjesztését tiltó atomsorompó egyezményhez ragaszkodik, amelyben az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjait ismeri el atomhatalomként. Rajtuk kívül India, Izrael, Pakisztán és Észak-Korea rendelkezik atomfegyverekkel, de ezek egyike sem írta alá az atomsorompót.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!