2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Külföld

Bocsánatot kért a Samsung munkavállalói egészségkárosodásáért, haláláért

  • Bocsánatot kért a Samsung munkavállalói egészségkárosodásáért, haláláért

Bocsánatot kért a Samsung Electronics vállalat pénteken minden munkásától, akiknek egészségkárosodását, halálát okozta az, hogy nem biztosítottak számukra biztonságos munkakörülményeket a vállalat számítógépchipeket és monitorokat előállító üzemeiben.

Kim Ki Nam, a Samsung Electronics elnök-vezérigazgatója mély sajnálatának adott hangot a vállalat nevében és ígéretet tett arra, hogy a cég mindent megtesz azért, hogy teljesítse kárpótlási kötelezettségét. „Szeretett kollégáink és családok szenvedtek régóta, ám a Samsung nem gondoskodott arról, hogy a problémát korábban megoldja” – ismerte el az illetékes.

A dél-koreai technológiai óriás hivatalos bocsánatkérése hetekkel az után hangzott el, hogy a vállalat vezetése és a beteg Samsung-munkásokat képviselő csoport megállapodott arról, hogy feltételek nélkül elfogadja a közvetítő testület által javasolt kárpótlási feltételeket és véget vet a több mint egy évtizede tartó pereskedésnek. A vállat hivatalos nyilvános bocsánatkérése a megállapodás része volt.

Az ügy 2007-ben kezdődött, amikor a 23 éves Hvang Ju Mi, aki a Samsung chipgyártó üzemében dolgozott, leukémiában meghalt, és számos munkás megbetegedett. Az áldozatok követelése, hogy a Samsung ismerje el felelősségét az egészségkárosító munkakörülmények miatt, egy szélesebb mozgalmat indított el, amely a vállalatok és a kormány felelősségre vonását követelte a hatalmas mennyiségű vegyi anyagot felhasználó chip- és monitorgyártó üzemekben uralkodó biztonsági hiányosságokért.

A közvetítő bizottság novemberben bejelentette, hogy a megállapodás részeként az áldozatok fejenként akár 150 millió von (37 millió forint) kártérítésre jogosultak. A kártérítés vonatkozik a vállalatnál dolgozók fejlődési rendellenességgel született gyermekeire is. A megállapodásban azonban a Samsung nem ismerte el egyértelműen, hogy a munkakörnyezet volt közvetlenül a felelős alkalmazottai megbetegedéséért.

A Samsung és beszállítói valamennyi jelenlegi és egykori munkása jogosult lehet a kártérítésre, akik 1984 óta chip- és LCD-gyártó üzemekben dolgoztak. A kártérítés mellett a Samsung 50 milliárd vont adományoz a dél-koreai munkabiztonsági és -egészségi ügynökségnek, hogy segítse biztonságos munkakörülmények kialakítását szerte az országban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!