2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Bíróságon hallgatták meg Donald Tusk volt lengyel kormányfőt

Hír TV

2018. április 23., hétfő 22:31, frissítve: hétfő 23:00

Az Európai Tanács jelenlegi elnökét a nyolc évvel ezelőtti szmolenszki légi katasztrófa ügyében hallgatták meg. Tusk volt kormányának tisztviselőit az áldozatok hozzátartozói perelték be a volt lengyel elnök, Lech Kachinsky halálát okozó balesettel összefüggésben.

Donald Tuskot tanúként hallgatták meg a 8 évvel ezelőtti szmolenszki légi katasztrófa ügyében. Az akkori lengyel elnök, Lech Kachynski gépe a katyini mészárlás 70. évfordulójára szervezett megemlékezésre tartott Oroszországba, de a landolás előtt lezuhant. A gép összes utasa, csaknem száz ember életét vesztette, köztük a lengyel katonai, politikai és gazdasági elit tagjai.

A Tusk-kormány négy tisztviselőjét és a miniszterelnök kabinetfőnökét az elhunytak hozzátartozói perelték be, mert szerintük nem gondoskodtak az utazás biztonságáról. Tusk azt mondta, ő nem vett részt a szervezésben.

A jelenlegi lengyel kormánypárt, amelyet a háttérből az elhunyt elnök ikertestvére, Jaroslaw Kachynski irányít, politikai gyilkosságnak tartja a légikatasztrófát, pedig a hivatalos vizsgálat szerint baleset történt.

Az ugyanakkor kiderült, hogy nem csak a szmolenszki járat, hanem az akkor még miniszterelnök Tusk néhány nappal korábbi repülőútjának szervezésében is voltak szabálytalanságok, és ezért tavaly a kormánytagok védelméért felelős hivatal volt vezetőjét 18 hónap felfüggesztett börtönre ítélték.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!