2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Bíróság előtt egy újabb auschwitzi lágerőr

2016. február 11., csütörtök 15:07, frissítve: csütörtök 20:37

Újabb auschwitzi lágerőr bírósági tárgyalása kezdődött meg Németországban. A 94 éves férfi a vád szerint 170 ezer ember meggyilkolásában vett részt. Ő azonban tagadja az emberiség elleni bűncselekményeket. Rajta kívül további három egykori őrt állítanak rövidesen bíróság elé.

A 94 éves férfi az auschwitzi haláltáborban volt őr. Mivel az emberiesség elleni bűntettek nem évülnek el, 70 évvel a holokauszt után is bíróság elé állíthatták a németországi Detmoldban. „A tárgyalás előtt nem sokkal a bíróság hivatalos szakértőket kért fel, hogy vizsgálták meg újra a vádlottat. Megerősítették korábbi eredményüket: a vádlott egészsége megengedi, hogy napi két órás tárgyaláson vegyen részt” – mondta Anneli Neumann, a detmoldi bíróság szóvivője.



Reinhold Hanningot egy túlélő ismerte fel, ő a büntetőügy egyik koronatanúja. „Számomra ez az igazságszolgáltatásról szól. Szeretném, ha a bíróság elé állított férfi, Hanning úr az igazat mondaná el. Szoktam iskolákba menni, ahol elmondom az igazságot a történtekről. Neki is ezt kell tennie” – fogalmazott Leon Schwarzbaum auschwitzi túlélő.

A láger őreként Reinhold Hanning asszisztált a nácik által elkövetett népirtáshoz a vád szerint. „Azzal vádolják, hogy őrként dolgozott az auschwitzi koncentrációs táborban, Lengyelországban, 1943 és 1944 között. Munkája során a vádlott valószínűleg ezrek meggyilkolását segítette. Legalább 170 ezer gyilkosságban vett részt” – tette hozzá a detmoldi bíróság szóvivője.

Az idős férfi nem tagadja, hogy ő ott volt Auschwitzban, de azt igen, hogy tevőlegesen részt vett zsidók és más foglyok megsemmisítésében. „A vádlott részt vett abban, ami a legnagyobb koncentrációs táborban történt. Nincs rá mentség, megtette. Részt vett benne, ott volt a táborban, részt vett benne” – mondta egy másik túlélő, Justin Sonder.

Reinhold Hanningon kívül másik három egykori lágerőr ellen indul bírósági eljárás, várhatóan márciusban. Oskar Gröninget, az egykori auschwitzi haláltábor könyvelőjét tavaly júliusban 4 év börtönre ítélték.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!