2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Bírálják Nagy-Britanniát, amiért nem fogadja be a migránsokat

2016. október 28., péntek 09:10, frissítve: péntek 09:58

Mindössze néhány száz migráns maradt a Calais-ban lebontott sátortábor területén, a szabad ég alatt alszanak. Mindenáron az Egyesült Királyságba szeretnének bejutni, de a londoni kormány nem hajlandó befogadni őket. Kiskorúak is vannak köztük.

A munka legnagyobb részével már végeztek a francia hatóságok. A calais-i tábor legtöbb sátrát és kunyhóját elbontották, a maradékot pedig maguk a migránsok gyújtották fel.

A lakók legnagyobb része együttműködött a hatóságokkal. Őket nem regisztrálták, csak bemondás alapján feljegyezték a nevüket, életkorukat és állampolgárságukat, majd más településekre szállították őket.

Nem mindenki törődött bele abba, hogy nem utazhat Nagy-Britanniába. Néhány százan – a feltételezések szerint többségükben gyermekek a romos terület közelében maradtak, és a szabad ég alatt éjszakáztak.

„Vannak olyanok, akik még mindig szeretnének átjutni az Egyesült Királyságba, mivel a családjuk már ott van. Vannak köztük gyerekek is, akiknek joguk van arra, hogy az Egyesült Királyságba menjenek” – mondta Jonathan Willis, a Refugee Youth Service önkéntese.

A brit kormány saját ellenzéke és a francia kormány sürgetése ellenére sem hajlandó beengedni a migránsokat, még a kiskorúakat sem. London álláspontját a nemzetközi jogvédő szervezetek is bírálták.

A dzsungelnek nevezett calais-i tábor helyén a romok eltakarítása után a fertőtlenítés következik. A francia hatóságok ígérete szerint jövő hétfőre végeznek minden munkával.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!