2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:25

Bírálja a melegházasságot, találkozókat szervez Budapesten

2017. január 10., kedd 13:15

Bírálja a melegházasságokat, titkos találkozót szervez orosz lobbistákkal Budapesten, vágottszeműeknek hívja a kínaiakat, ugyanakkor magát a diszkriminációmentesség szószólójának tartja: ő Günther Oettinger, az Európai Bizottság leendő alelnöke.

A Világbank vezetője lett az Európai Bizottság egyik alelnöke, az emberi erőforrásokért és költségvetésért felelős bolgár Krisztalina Georgieva. Helyére Jean-Claude Juncker EB-elnök az eddig a digitális társadalomért felelős biztosi posztot betöltő, német Günther Oettingert kérte fel, aki európai parlamenti meghallgatásán máris magyarázkodni kényszerült.

„Független vagyok a lobbistáktól, nincsenek részvényeim sem autógyártóknál, sem digitális vállalatoknál, sem energiakonszerneknél. Én az emberek érdekében dolgozom, és csak a tárgyalási észrevételeket hallgatom meg. A munkatársaimat meghallgatva fogok döntéseket hozni, amelyekbe kívülről nem lehet beleszólni. Ami az októberi hamburgi beszédem egyes részleteit illeti, szeretném hangsúlyozni, hogy nem volt olyan szándékom, hogy bárkit is megsértsek észrevételeimmel. Sajnálom ezeket az akkoriban tett kijelentéseimet” – mondta Günther Oettinger.

A politikussal kapcsolatban komoly kritikák fogalmazódtak meg. Például az, hogy titokban találkozott egy orosz lobbistával, útban Budapestre, a repülőn. Az utat a magyar kormány fizette, az ügyre az egyik zöld párti képviselő derített fényt.

„Az ön személyes múltja messze nem garantálja azt, hogy be tudja tartani ígéreteit. Az átláthatóság az európai polgároknak az intézményekbe vetett hitét jelenti. Mit kíván azért tenni, hogy a lukakat betömje, hogy a jogi kiskapukat bezárja, és az ilyen helytelen gyakorlatokat az ön felügyelete alatt szankcionálják?” – tette fel a kérdést Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti, zöld frakciós képviselője.

Oettingert azért is támadták, mert egy tavaly ősszel kiszivárgott beszédében azt mondta, Németországban „lassan már nem hogy tilos, hanem kötelező lesz a melegházasság”, a kínaiakat pedig vágottszeműeknek nevezte. „Lehetnék akár homoszexuális is, és akkor vajon félelem nélkül dolgozhatnék önnel? Nem kellene-e attól tartanom, hogy ez a tulajdonságom a káromra válna? Ön vajon el tudja kerülni ezeket a nehézségeket, mert Európa nem egy nagy német tartomány, és sok nehézséggel küzd. Ön szerint a bölcsesség vezetheti-e önt arra, hogy köszönetet mondjon Juncker elnök úrnak, és egész egyszerűen lemondjon a humánerőforrásokhoz kapcsolódó tárcáról?” – fogalmazott Pascal Durand, a zöldek EP-képviselője.

A biztos válaszában kijelentette, hogy a diszkrimináció semmilyen módon nem lehet része a politikájának.

Az előzetes jelzések alapján úgy tűnik, hogy a kritikák ellenére valószínűleg meglesz Oettinger támogatottsága a parlamenti bizottságokban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!