2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Bilincsbe verve vitték el a Dakota olajvezeték elleni tüntetőket

2017. február 23., csütörtök 13:45, frissítve: csütörtök 13:59

Letartóztatásokkal ért véget a Dakota olajvezeték építése elleni tüntetéssorozat Észak-Dakotában. A tüntetők egy része ugyanis nem hagyta el a területet, és felgyújtotta a tábort. Szerintük az építkezés miatt szennyezetté válik a helyi vízkészlet, és károsodnak az ott élő sziú indiánok történelmi emlékei. A tiltakozás ellenére az olajvezeték megkezdheti a működését.

A sátortábor felgyújtásával tiltakoztak környezetvédők az ellen, hogy akaratuk ellenére is megkezdheti működését az úgynevezett Dakota olajvezeték. A tüntetőknek szerdáig kellett volna elhagyniuk a tábort. Többségük elment, de mintegy félszázan kitartottak, és a rendőri figyelmeztetés ellenére is a helyszínen maradtak.

„Eddig kilenc embert tartóztattunk le, mivel nem engedelmeskedtek a hatósági utasításoknak, és nem hagyták el a területet. Tudtuk, hogy egyszer elérkezik ez a nap. Tudtuk, hogy el kell menniük, és sajnos ők maguk hozták magukat ilyen helyzetbe” – közölte Tom Iverson járőr.

Észak-Dakotában csaknem egy éve kezdődtek az olajvezeték elleni tüntetések, amelyeken több ezren vettek részt, köztük környezetvédők és helyi indián törzsek képviselői. A demonstrálók attól tartanak, hogy a vezeték miatt szennyezetté válik a helyi vízkészlet és a közeli folyó, valamint veszélybe kerülnek a sziú indiánok történelmi emlékei és sírjai.

A bíróság azonban elutasította a beadványukat, és engedélyezte az építkezést. Az olajvezeték, amelyet egy dallasi magáncég épít, már majdnem teljesen elkészült, és Észak- és Dél-Dakotából szállítja majd a nyersolajat Illinois államba.

A tüntetők egy része még hisz abban, hogy sikerül megakadályozni a vezeték megnyitását. „Tudja, egy kicsit félünk attól, hogy letartóztatnak vagy hasonló, de teljes szívvel hiszek ebben a mozgalomban, és hajlandó vagyok kockázatot vállalni érte” – nyilatkozta egy tiltakozó.

A demonstrációt egyébként az amerikai szellemi elit és a művészvilág egy része is támogatja, több művész a helyszínen tiltakozott az építkezés ellen. Mindezek ellenére most úgy tűnik, hogy a föld alatti vezeték hamarosan megkezdheti a működését.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!