2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Bevallotta, hogy eltussolta a papi gyermekmolesztálásokat

2016. március 3., csütörtök 18:20, frissítve: csütörtök 20:18

Elismerte a Vatikán bankára, hogy papi gyermekmolesztálások százait tussolta el korábban. Azzal védekezett, hogy a katolikus egyház tekintélyét igyekezett óvni. Az áldozatok közül többen Rómában tiltakoztak az elhallgatás politikája ellen.

A Vatikán gazdasági titkára, George Pell ausztrál érsek a pápai állam legmagasabb rangú tisztviselője, aki ellen pedofília gyanújával nyomozás indult. Az érsek elismerte, hogy a hatvanas és nyolcvanas évek között visszaélések százait hallgatta el. Az egyik alárendelt papja 53 gyermekkel erőszakoskodott 138 esetben. Pell tagadja, hogy az áldozatok hallgatását megvásárolta.

„Lehetetlen, hogy megpróbáltam volna lefizetni őket, hiszen tudtam, hogy már megindult a rendőrségi vizsgálat, tehát nem tudtuk volna megakadályozni. Soha senkit nem korlátoztunk abban, hogy kapcsolatba lépjen a rendőrséggel” – állította George Pell.

Sydney érsekét videokonferencián hallgatták ki az ausztrál hatóságok négy napon keresztül. Orvosi igazolása van arról, hogy a szíve miatt nem repülhet, ezért nem kellett hazautaznia a Vatikánból.

Több ausztrál áldozat elrepült Rómába, hogy a helyszínen tiltakozzon. „Nemcsak George Pell érsekről van szó, hanem az egyházról, hogy szisztematikusan eltitkolja a szexuális bűncselekményeket. Még most is azt mondják, hogy nem tudtak semmiről, amikor pedig világos, hogy mindenki tudott mindenről. Be akarnak csapni minket, és szó sincs arról, hogy miként akadályozhatnánk meg az erőszak megismétlődését” – mondta Rómában egy korábbi áldozat, Phil Nagle.

Az egyházon belüli, eltussolt szexuális visszaélések a héten Oscar-díjat értek, a legjobb film kategóriájában a Spotlight című mozi nyert. A mű igaz történeten alapul, azt mutatja be, hogy miként tárták fel az egyik bostoni újság oknyomozó riporterei egy katolikus pap gyerekmolesztálási ügyét. A film producere azt mondta: ideje, hogy Ferenc pápa kiálljon a gyerekek védelméért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!