2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Betiltották a Jehova tanúi egyházat Oroszországban

2017. április 21., péntek 09:43, frissítve: péntek 12:58

Betiltotta a Jehova tanúi felekezetet az orosz legfelsőbb bíróság. Az egyház szóvivője a határozat után azt közölte, megdöbbentek a bírák döntése miatt, és fellebbezni fognak.

Szélsőséges szervezetnek minősítette az orosz legfelsőbb bíróság a Jehova tanúit. A taláros testület megszüntette a kisegyház szervezeteinek működését is, a felekezet vagyona pedig állami tulajdonba kerül. A határozat megdöbbentette szóvivőjüket.

„A legfelsőbb bíróság az egész vallásos közösséget betiltotta. A központját bezáratta, és az Oroszország egész területén működő 395 vallási szervezet tevékenységét felszámolta. Ez azt jelenti, hogy ha híveink prédikálnak, összegyűlnek, hogy a Bibliát tanulmányozzák, az nem számít vallási tevékenységnek, hanem szélsőségesnek” – fogalmazott Jaroszlav Szivolszkij szóvivő.

A Jehova tanúit az 1870-es években alapította az Egyesült Államokbeli Pittsburghben a presbiteriánus Charles T. Russell. Bár tanaik a Biblián alapulnak, elvetik a kereszt tiszteletét, és tagjaiktól megkövetelik, hogy feltétel nélkül vessék alá magukat a felekezet akaratának és céljainak. A katonai szolgálatot és a véradást is elutasítják. A Szovjetunióban híveiket Szibériába száműzték, csak 1996-ban rehabilitálták őket.

„A Jehova tanúi világszerte békés törvénytisztelő állampolgárokként ismertek. Hogyan lehet szélsőségességgel vádolni őket? Még fegyvert sem vesznek a kezükbe, nem politizálnak, teljesen semlegesek” – tette hozzá a szóvivő.

A legfelsőbb bíróság döntése szerint a kisegyház családokat választ szét, gyűlöletet kelt és emberi életeket fenyeget.

„Az egyik legfontosabb szempont, amiért veszélyes ez a szervezet, hogy azt állítják magukról, keresztények. Jézusról és a kereszténységről nagyon pozitív kép él Oroszországban, ezért ezen a képen élősködve az emberek védtelenek maradnak a propagandájukkal, toborzási tevékenységükkel szemben. A Jehova tanúi nagyon aktívak és agresszívak” – mondta egy, a Jehova tanúi elleni aktivista.

A felekezet szerint viszont a hatóságok hamis képet alakítottak ki róluk, és mindenképpen fellebbeznek a döntés ellen. Oroszországban 175 ezer, világszerte 8 millió hívük van. Számos vallástörténész szektának tartja a Jehova tanúit, amit ők elutasítanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!