2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Betiltanák a Székely himnusz éneklését

2016. február 25., csütörtök 17:48, frissítve: csütörtök 17:48

Kommunista időket idéző törvényjavaslatot tárgyal a román törvényhozás. 58 parlamenti képviselő írta alá azt az előterjesztést, amely betiltaná a Székely himnusz éneklését és a székely zászló kitűzését a romániai sportrendezvényeken. Javaslatuk arra is kitér, hogy úgy, ahogy a Ceausescu-diktatúrában, az iskolai tanítás is kötelezően a román himnusz lejátszásával vagy eléneklésével kezdődjön az iskolákban.

Csíkszeredában, a romániai hoki fővárosában a helyiek nemzeti sportnak tartják a jégkorongot, amelyet a székely városban a XIX. század elejétől űznek. A Ceausescu-rezsim alatt a szurkolás egyfajta lázadást is jelentett, hiszen a Székely himnusz eléneklését még a diktatúra idején sem sikerült betiltani. Huszonhét évvel a forradalom után azonban most erre tesz kísérletet a román sportminisztérium.

„Elfogadhatatlan és a gyakorlatba nem ültethető ez a törvénymódosítási javaslat. Köztudomású, hogy a Vákár Lajos Műjégpályával és a székely hokival összemosódott a székely és a magyar öntudat a kommunizmusban is, de a kezdetektől fogva. Nagyon reméljük, hogy nem is lesz a gyakorlatba ültetve” – jelentette ki Szikszai Tamás, a Csíkszeredai Sport Club és a Szurkolók Egyesületének vezetőségi tagja.

De ha törvénnyé válik is, a szurkolók azt mondják, sem jogszabállyal, sem büntetéssel nem tudják megakadályozni őket abban, hogy elénekeljék a Székely himnuszt. A román törvényhozás oktatási és sportbizottsága előtt lévő törvényjavaslat azt is előírná, hogy minden nemzeti jellegű bajnoksági meccsen a román himnusz éneklése legyen kötelező.

„A mostani sportminisztérium ebben a kérdésben rosszabb magatartást képvisel, mint a PSD időszakában. A miniszter személyétől függően, úgy látjuk, hogy jön egy PSD-törvénytervezet és még egy kezdeményezés, amely a székely zászlót és himnuszt érinti – kérdezem én: a románok mit tudnak a Székely himnuszról, hogy fogják beazonosítani, fordítót hoznak? Azért mondom ilyen sarkítottan, mert egyszerűen abnormális, elfogadhatatlan, az RMDSZ nem támogatja, és azt gondolom, meg tudjuk szervezni hozzá a többséget, hogy ne menjen át. Kampány van, nem nagyon találnak más történetet, és emiatt a nacionalista kezdeményezések elő-előjönnek, ebben az évben lesznek még ilyen törvénytervezetek” – nyilatkozta Korodi Attila, az RMDSZ parlamenti képviselője.

A törvénymódosítás megtiltaná a székely zászló használatát, és azt is előírná, hogy valamennyi helyi, országos vagy nemzetközi sporteseményen kötelező kitűzni a román zászlót. Azokat a szurkolókat pedig büntetéssel sújtanák, akik a román himnusz éneklése közben tiszteletlen magatartást tanúsítanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!