2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Beszáll a terror elleni harcba a NATO

,

2017. május 25., csütörtök 12:40, frissítve: csütörtök 23:08

Csatlakozik a NATO az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalícióhoz, de konkrét katonai műveletekben továbbra sem vesz részt – jelentette be Jens Stoltenberg főtitkár a szervezet mai csúcstalálkozóján. Stoltenberg szerint hírszerzéssel és kiképzéssel segítik a terror elleni harcot. Bejelentette azt is, hogy cselekvési tervet fogadnak el a védelmi kiadások növeléséről.

A brüsszeli amerikai nagykövetség előtt fogadta az Európai Tanács elnöke az amerikai elnököt. A két politikus a terrorveszélyről, a gazdaságról és a klímaváltozásról tárgyalt, majd együtt ebédeltek a NATO-csúcs előtt. „Néhány téma nyitva maradt, például a klíma és a kereskedelem. És nem vagyok száz százalékig biztos abban, hogy Oroszországgal kapcsolatban azonos az álláspontunk” – mondta az Európai Tanács elnöke. Tusk arra utalt, hogy az amerikai elnök nem híve az Európa és az Egyesült Államok között formálódó szabadkereskedelmi egyezménynek, a környezetvédelmet pedig kész feláldozni a gazdasági növekedésért.

Donald Trump konvoja délelőtt érkezett meg a NATO új székházához Brüsszelben: az amerikai elnök először vesz részt a katonai szövetség csúcstalálkozóján. A BBC szerint Trump csapata kemény tárgyalásokra számít a találkozón: azt szeretné ugyanis elérni, hogy a tagországok, köztük Magyarország, teljesítsék kötelezettségeiket a szövetség finanszírozásában, azaz a bruttó hazai össztermékük legalább két százalékát költsék védelmi célokra. Trump így csökkentené a fő finanszírozóra, az Egyesült Államokra nehezedő terhet.

Ezzel összhangban az ENSZ főtitkára, Jens Stoltenberg bejelentette: a csúcson a tagországok cselekvési tervet fogadnak el a védelmi kiadások további növeléséről. „2014-ben az összes tagországunk beleegyezett abba, hogy többet költ védelemre. Lépéseket kell tenniük azért, hogy a gdp két százalékát szánják ilyen célokra. 2015-ben a védelmi kiadások csökkenése megállt, 2016-ban pedig összesen több milliárd dollárral növekedtek a költések Európában és Kanadában” – fogalmazott a főtitkár.

A csúcs másik fontos témája az Iszlám Állam elleni harc. A NATO főtitkára bejelentette, csatlakoznak a terrorszervezet elleni nemzetközi koalícióhoz. Szerinte a szövetség már eddig is segítette információkkal a koalíciót, a jövőben pedig a terroristacsoportok tevékenységét figyelő hírszerzőcsoport is megkezdi működését Brüsszelben.

„Nemrég alapítottunk egy új hírszerzési osztályt itt, a főhadiszállásunkon, hogy jobban elemezhessük, megérthessük és megoszthassuk a hírszerzési információkat. Ma azt is bejelentjük, hogy egy új terrorellenes részleget hozunk létre, amely egyebek között a külföldi harcosokkal foglalkozik majd” – tette hozzá Stoltenberg.

A NATO-főtitkár ugyanakkor megjegyezte: katonai műveletekben továbbra sem vesznek részt olyan területeken, ahol a terrorcsoport működik. Ehelyett a helyi kormányerők kiképzését segítik Afganisztánban és Irakban.

Helyszíni beszámoló 12 órakor:

Helyszíni beszámoló 15 órakor:

Bejelentkezés 17 órakor:

Beszámoló 19 órakor:

Beszámoló 22 órakor:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!