2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Berlinnek kezd elege lenni az egyre durvább ankarai stílusból

2017. március 21., kedd 22:15, frissítve: szerda 08:04

Az Európai Unió lett az ellenség a török népszavazási kampányban. Az államfő szerint az elnöki rendszer bevezetésével Törökország úgy megerősödne, hogy Európa többé nem zsarolhatná a csatlakozás lebegtetésével. Az egyre durvább ankarai stílusból Berlinnek és Brüsszelnek is kezd elege lenni.

A török elnök egy erdőgazdálkodási konferencián folytatta az Európai Unió aprítását. Recep Tayyip Erdogan felülvizsgálja a kétoldalú kapcsolatokat, ha az áprilisi népszavazáson bővítik a jogkörét. Török politikusok külföldön is kampányoltak volna, de a hollandok nem engedték be őket az országba. Erdogan hívei válaszul utcára vonultak, az amszterdami tüntetést a holland rendőrség vízágyúval oszlatta fel.

„Embertelenek, nincs bennük könyörület, sem lelkiismeret. Ezeknek a tüntetőknek nem volt fegyver a kezükben. Török zászlóik voltak, semmi más. A mai Európa annyira fasiszta és kegyetlen, mint a második világháború előtti időkben. A mai Európa olyan, mint a középkori, amely a törököket és az iszlámot ellenségként látta” – mondta Erdogan.

A német kancellár megvédte a hollandokat, mire a törökök elkezdtek nácizni. A török kormánysajtó a napokban Hitlerként ábrázolta Angela Merkelt, noha a német szövetségi kormány engedi, hogy török politikusok a török bevándorlók között kampányoljanak. De a pohár Berlinben is kezd betelni.

„Az engedély, amelyet a török kormánynak küldtünk, hogy népszavazást tarthatnak az országunkban, és választási eseményeket szervezhetnek, tartalmaz egy ajánlást a jogrendünkre. Ennek a jogrendnek a része a büntető törvénykönyv 90. paragrafusa, amely azt mondja, hogy törvénytelen a Német Szövetségi Köztársaság becsmérlése. A párhuzam a náci időszakkal pont ilyen eset” – üzente Ankarának Sigmar Gabriel külügyminiszter.

Az Európai Bizottság holland alelnöke is visszautasítja a nácizást.  „Megengedhetetlenek Erdogan kritikái Németországgal és Hollandiával szemben. Nem akarjuk, hogy a nácikhoz hasonlítsanak bennünket” – fogalmazott Frans Timmermans alelnök.

A török kormánypárt közben bejelentette, hogy nem tart több kampányrendezvényt Németországban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!