2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

Berlinben tart előadást Orbán Viktor

Hír TV

2018. január 10., szerda 12:57, frissítve: szerda 20:49

A német üzleti és politikai elit autói sorakoztak az Axel Springer kiadó központi épülete előtt. A kiadó a tizedik alkalommal rendezte meg gazdasági csúcstalálkozóját, amelyen ezúttal több mint hatvanan vettek részt: pártvezetők, üzletemberek és vállalatvezetők. Tavaly Emmanuel Macron volt a társaság díszvendége, alig pár hónappal a megválasztása előtt. Az idén Európa és Európa jövője volt a téma, amire a magyar miniszterelnököt, Orbán Viktort hívták meg vendégelőadónak.

Orbán Viktort az Axel Springer vállalat ügyvezető igazgatója, Mathias Döpfner fogadta. A Hír TV kérdésére csak szűkszavúan válaszolt.

- Miniszterelnök úr, szabad egy kérdést, miről fog beszélni ma? 
- Gazdasági kérdésekről – mondta a miniszterelnök.

A fórumon csak az Axel Springer csoport dolgozói vehettek részt, ők beszéltek az egyik résztvevővel, Jens Spahnnal is, aki a CDU elnökségi tagja. Ő azt nyilatkozta, hogy a menekültkérdés gazdasági vonzata volt a találkozó elsődleges témája.

A gazdaság volt a téma a német külügyminisztériumban is

Szijjártó Péter is Berlinben járt ma a német ügyvezető kormány külügyminiszterének meghívására. Sigmar Gabriel német külügyminiszter a német-magyar barátságot hangsúlyozta nyilatkozatában.

„Természetes, hogy vannak véleménykülönbségek közöttünk, ezeket a nézeteltéréseknek mindenki utánanézhet a sajtóban, másképp látjuk a menekültekkel való bánásmódot, és bizonyosan vannak különbségek abban is, hogy mit gondolunk arról, melyek az európai és melyek a nemzeti feladatok” – mondta Gabriel és hozzátette, mindezek ellenére a gazdasági területeken való együttműködés hosszú és komoly múltra néz vissza.

És nagy a jövője is, hangsúlyozta Szijjártó Péter. Kiemelte, hogy mintegy hatezer német vállalat több mint 300 ezer magyarnak ad ma munkát Magyarországon.

„Vannak olyan kérdések, ahol nem feltétlenül esnek egybe az álláspontjaink. Jól mondta a miniszter úr, a migráció kérdése az kifejezetten ilyen téma. Ott Magyarország a külső határok védelmét tartja a legfontosabbnak. Mi elkötelezettek vagyunk a schengeni szerződés fenntartása mellett. Mi azt gondoljuk, hogy az EU-n kívül kell megszületnie annak a döntésnek, hogy ki jöhet be jogszerűen Európába és ki nem. és azt gondoljuk, hogy a segítséget oda kell vinni ahol baj van, és nem oda kell hozni a bajt, ahol nincs baj” – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter.

A sajtótájékozató végén az újságírók nem tehettek fel kérdéseket.

„Miközben a német nagypártok még mindig csak tárgyalnak a kormányalakitásról, a magyar kormány tagjai egyre gyakoribb vendégek Németországban. Több politikai újságíró és elemző szerint ez leginkább azzal indokolható, hogy a magyar kormánynak kapóra jön a német kormányválság, hiszen ebben a saját bevándorló- és Európa-politikájuk sikerességét látják” – fogalmazott a .

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!